Tilbage til nyhedsliste

Traditionsrigt sønderjysk satireskrift udkommer for 74. gang

26. november 2019

æ Rummelpot er udkommet for 74. gang. 

æ Rummelpot 2019

Det er bl.a. dronning Margrethe på den hvide hest, der pryder forsiden af 'æ Rummelpot 2019'.

Foto: Forside af bogen

Satireskriftet æ Rummelpot er i november måned udkommet for 74. gang. Det gør den traditionsrige udgivelse, der udkom for første gang i 1946, til det næstældste satiriske årshæfte i Danmark, der stadig udgives, og det ældste, der er egnsbestemt.

Redaktør Gunnar Hattesen kalder æ Rummelpot for en sønderjysk specialitet - på lige fod med det sønderjyske kaffebord, ringridning og sønderjysk spegepølse.

æ Rummelpot er der kun, fordi sønderjyderne køber den. At den eksisterer, er sønderjydernes fortjeneste. æ Rummelpot er en ægte sønderjysk kulturinstitution, som er værd at bevare. Det er her, vi dyrker vores egenart som sønderjyder", siger Gunnar Hattesen i en pressemeddelelse.

Det sønderjyske satireskrift, der behandler årets begivenheder med satirisk hånd, er med 60 sider tykkere end nogensinde. I hæftet kan man bl.a. læse om Kongehusets forberedelser til genforeningsmarkeringen i 2020 samt folketings- og europaparlamentsvalget, der endte med at sende sønderjyske Peter Kofod (DF) til Bruxelles, hvilket hæftet sammenligner med børnebogsklassikeren Palle alene i verden ved at kalde Peter Kofod for ”Peter alene i EU”.

Mere end 10 tegnere og skribenter har bidraget til årets hæfte.

Det ældste satireblad, der stadig udgives, er Svikmøllen, som udkom for første gang i 1914.