Tilbage til nyhedsliste

Tysk mindretal får borgmesterpost i Tønder

18. november 2021

Det tyske mindretals parti, Slesvigsk Parti, fik ved tirsdagens kommunalvalg sin første borgmesterpost i Sønderjylland siden 1946. Tønders nye mindretalsborgmester hedder Jørgen Popp Petersen.

”Det bliver en ny start for Tønder Kommune”, sagde Jørgen Popp Petersen til flere medier efter konsolideringsaftalen var faldet på plads

”Det bliver en ny start for Tønder Kommune”, sagde Jørgen Popp Petersen til flere medier efter konsolideringsaftalen var faldet på plads.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Efter et dramatisk kommunalvalg i Tønder trådte spidskandidaten for Slesvigsk Parti, Jørgen Popp Petersen, ud af forhandlingslokalet som borgmester. Med opbakning fra 21 af byrådets 31 mandater, kunne han efter fem timer lange forhandlinger, snuppe posten foran den siddende borgmester fra Tønder Listen, Henrik Frandsen. Det er første gang siden 1946, at Slesvigsk Parti får en borgmesterpost i Sønderjylland. Jørgen Popp Petersen har tyske rødder og repræsenterer det tyske mindretal i Danmark.

”Det bliver en ny start for Tønder Kommune”, sagde Jørgen Popp Petersen til flere medier efter konsolideringsaftalen var faldet på plads i de tidlige morgentimer den 18. november efter kommunalvalget tirsdag den 17. november.

I et indslag i 18.30 TV Avisen på DR1 den 18. november forholder Jørgen Popp Petersen sig til sin nationale baggrund.

”Jeg er nok dansker. Jeg er født her og har dansk statsborgerskab. Men jeg vi også sige, at jeg er begge dele. Det er blevet meget mere accepteret at sige, at man kan være flere ting,” siger Jørgen Popp Petersen til DR1.

Ifølge chefredaktør Mads Sandemann, JydskeVestkysten, betyder det nationale sindelag ikke længere så meget, som det tidligere har gjort. 

”Det er faktisk et stort fremskridt, at fokus på den kommende borgmester ikke er, at han er fra det tyske mindretal. Tidligere var Slesvigsk Parti et udpræget mindretalsparti, der brugte sine kræfter på at forsvare sine egne interesser. I dag er det et sønderjysk parti, som politisk har formået at række langt ind i flertalsbefolkningen,” skriver Mads Sandemann i en leder i JydskeVestkysten.

Hos det dansk-frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) glæder man sig til grænseoverskridende samarbejde med den nye borgmester og lykønsker partiet.

”Det er et godt signal for det dansk-tyske grænseland og historisk, at det tyske mindretal for første gang i årtier igen stiller en borgmester i Tønder”, sagde SSW's landsformand Christian Dirschauer i en pressemeddelelse.

Selvom Tønderlisten med 29 procent af stemmerne fik flest stemmer, blev Henrik Frandsen og Tønder Listen ikke inviteret indenfor til konstitueringsforhandlingerne. Slesvigsk Parti fik derimod 13 procent af stemmerne. Bag sig har den nye borgmester mandaterne fra Borgerlisten, Socialdemokratiet, Venstre, Nye Borgerlige og De Konservative.

Forud for konsolideringsforhandlingerne udspillede der sig et dramatisk valg. Interne stridigheder i Venstre har fået den nu afgående borgmester Henrik Frandsen til at bryde ud af partiet og stifte lokallisten Tønder Listen sidste år.

Opgaven for Jørgen Popp Petersen bliver nu at samle et byråd, der har været præget af interne stridigheder og partihop de sidste fire år.