Tilbage til nyhedsliste

Tysk mindretal holder traditionsrig sommerfest

9. september 2021

Lørdag den 11. september afholder det tyske mindretal deres traditionsrige sommerfest med 4.000 deltagere på Knivsbjerg.

Knivsbergfesten er det tyske mindretals store sommerfest, der er blev afholdt siden 1894, kun afbrudt af de to verdenskrige samt coronapandemien i 2020.

Knivsbergfesten er det tyske mindretals store sommerfest, der er blev afholdt siden 1894, kun afbrudt af de to verdenskrige samt coronapandemien i 2020.

Foto: Bund Deutscher Nordschleswiger

Lørdag den 11. september afholder det tyske mindretal deres traditionsrige sommerfest, Knivsbergfesten, med forventet 4.000 gæster på Knivsbjerg, der er Sønderjyllands højeste punkt. Festen henvender sig særligt til børn og unge og deres familier. Og det glæder formand for det tyske mindretals ungdomsforening Deutscher Jugendverein für Nordschleswig, Jasper Andresen, der står bag organisationen, at Knivsbergfesten, der normalt finder sted i juni, kan finde sted med tre måneders forsinkelse, efter den måtte aflyses helt i 2020 på grund af coronapandemien.

”Alle – også vore danske naboer – er meget velkommen til at kigge forbi Knivsbjerg på denne festdag”, siger Jasper Andresen i en pressemeddelelse.  

Til Knivsbergfesten kan man bl.a. deltage i turneringer i fodbold og beachvolleybold og den særlige tyske mindretalssport faustball. Endvidere er der en friluftsscene og et festtelt med musik, dansk og festtaler samt aktiviteter for de mindste børn.

Knivsbergfesten har fundet sted hvert år siden 1894, dog afbrudt af de to verdenskrige og af coronapandemien.

Historisk set har højdedraget Knivsbjerg været et samlingssted for de tysksindede i Sønderjylland, og før grænsedragningen i 1920 afholdt man her flere årlige møder og fester, der gik ud på at erklære Sønderjylland (også kaldet Nordslesvig) for tysk land. Blandt disse fester var Knivsbergfesten, der med tiden blev en årlig begivenhed, hvor særligt idræt spillede en væsentlig rolle.