Tilbage til nyhedsliste

Tysk mindretal repræsenterer Danmark ved VM i Faustball

9. august 2019

Der tales tysk på det danske herrelandshold i Faustball, der fra på søndag d. 11. august deltager i Faustball-verdensmesterskaberne i Schweiz. Holdet udgøres nemlig af ni unge mænd fra det tyske mindretal i Sønderjylland. Mindretallet er nemlig stort set de eneste danskere, der dyrker den i Danmark ukendte sport.

”Alle andre danskere er velkommen til at træne med os, men man kender det bare ikke. Det er noget nyt”, siger landsholdsspiller Thore Naujeck, der til hverdag arbejder i det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), til TV Avisen.

Faustball, der på engelsk hedder Fistball og i Danmark også benævnes nævebold, minder lidt om volleybold og er udbredt i alle verdensdele. Særligt udbredt er sporten dog i tysktalende egne og i lande med mange tyske emigranter eller tyske mindretal som det i Sønderjylland.

Det glæder Thore Naujeck som mindretalsborger at kunne repræsentere Danmark ved et verdensmesterskab.   

”Det at synge ’Der er et yndigt land’ som mindretalsborger. Det er der selvfølgelig også nogen, der er lidt kritiske over, at vi gør. Men vi synes egentlig, at det bygger den bro mellem Danmark og Tyskland, som vi gerne vil bygge. Og det er da helt klart fedt at kunne gøre det i offentligheden”, siger Thore Naujeck til TV Avisen.   

Der er 18 nationer fra alle kontinenter, der deltager i VM i Faustball i Schweiz fra 11.-17. august. Den danske landstræner, tyske Roland Schubert fra Berlin, håber på en placering på 8. eller 9. plads. Det siger han til TV Avisen.

I dag spilles VM i Faustball for herrer hvert fjerde år. Første gang var i 1968. Det er syvende gang, Danmark er repræsenteret ved VM i Faustball. Første gang var i 1990 i Østrig, derefter i 1992 i Chile, i 1995 i Namibia, i 1999 i Schweiz, i 2003 i Brasilien, i 2007 i Tyskland og nu altså igen i 2019 i Schweiz.

Danmark spiller sin første kamp søndag den 11. august kl. 13 mod Australien. De resterende modstandere i Danmarks gruppe er Japan, Namibia og Holland. 

Se indslaget fra TV Avisen, læs mere på den officielle hjemmeside for VM i Faustball og se alle kampene live på International Fistball Associations hjemmeside.

Der findes også et dansk Faustball-kvindelandshold, som i juli i år deltog i europamesterskabet i Tjekket. Det var første gang, at det danske kvindelandshold kvalificerede sig til en stor international turnering, og Danmark sluttede på en samlet 8. plads ud af ni deltagende nationer.

Artiklen er opdateret d. 16. august: Danmarks kampe er gået som følgende:

Australien 2-3 Danmark

Namibia 3-0 Danmark

Danmark 3-0 Holland

Danmark 3-0 Japan

Italien 3-0 Danmark

Danmark 1-3 Chile

Danmark-Tjekkiet (spilles fredag eftermiddag)

Danmark kan højest blive nummer 9 i turneringen, efter at have tabt til Chile og Italien.