Tilbage til nyhedsliste

UNESCO-verdensarv fejres med ny museumsudstilling og fest

27. juni 2019

På søndag d. 30. juni får delstaten Slesvig-Holsten overrakt det officielle bevis for, at voldanlægget Dannevirke og vikingebyen Hedeby, der begge ligger tæt på Slesvig, er kommet på UNESCOs verdensarvliste. Det sker præcis et år efter, at udnævnelsen til UNESCO-verdensarv fandt sted. Det markerer det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), ad to omgange denne weekend.

Allerede i morgen fredag indvies en ny udstilling om verdensarven Hedeby-Dannevirke på Danevirke Museum, som SSF driver. Det er arkæolog og museumsleder Nis Hardt, der har opstillet den nye udstilling sammen med arkæologer fra Archäologisches Landesamt, der er Slesvig-Holstens arkæologiske fredningsmyndighed.

”Fra på fredag er vi det første officielle besøgscenter for verdensarven. I den nye flotte informationsudstilling får man en masse viden om Hedeby og Dannevirke, og hvorfor de to er så enestående, at vi har fået UNESCOs blå stempel”, siger han til SSF’s informationsblad Kontakt.

Derudover bliver museets permanente udstilling om Dannevirke udvidet med nyere viden om anlæggets rolle som ’porten til Norden’ samt hovedvoldens tidlige alder.

Læs også: Nis Hardt: "Dannevirke er Porten til Norden"

Søndag afholdes der ’verdensarvsfest’ ved de to verdensarvsdestinationer, hvor Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther (CDU), statsminister for international kultur i det tyske udenrigsministerium og medlem af den tyske Forbundsdag, Michelle Müntefering (SPD), samt en repræsentant for den danske regering vil være til stede.

Om formiddagen vil der være en lang række aktiviteter for børn, herunder rundvisninger, opvisninger, historiefortælling og bueskydning. I den forbindelse vil en gratis shuttlebus fragte gæsterne til og fra de forskellige dele af verdensarven.

Halvkredsvolden i Hedeby udgør om eftermiddagen samlingspunktet, når Michelle Müntefering overrækker UNESCO-beviset til Daniel Günther. Forinden vil der blive arrangeret en dansk-tysk menneskekæde langs Danevirke-anlægget.

Ved SSF’s hovedstyrelsesmøde tirsdag fortalte Nis Hardt, at opmærksomheden omkring Danevirke Museum er steget efter UNESCO-udnævnelsen. Antallet af gæster er stadigt stigende og særligt tyske gæster er der kommet flere af. Det skriver Flensborg Avis.