Tilbage til nyhedsliste

Venskabsforbindelser holdes i live på trods af grænselukning

14. maj 2020

En lukket grænse skal ikke forhindre et gammelt venskab i at fortsætte. Det var budskabet, da Grænseforeningen for Skjern, Tarm og Videbækegnen onsdag mødtes med Sydslesvigsk Forening (SSF) Ladelund og omegn ved den spærrede grænseovergang på Pebersmarkvej.

Onsdag mødtes Grænseforeningen for Skjern, Tarm og Videbækegnen med venskabsforeningen Sydslesvigsk Forening Ladelund og omegn ved den lukkede grænseovergang ved Pebermarksvej. Midt i billedet ses Bo Trelborg (tv.) og Ulf Meyer.

Onsdag mødtes Grænseforeningen for Skjern, Tarm og Videbækegnen med venskabsforeningen Sydslesvigsk Forening Ladelund og omegn ved den lukkede grænseovergang ved Pebermarksvej. Midt i billedet ses Bo Trelborg (tv.) og Ulf Meyer.

Foto: Grænseforeningen

Den dansk-tyske grænse er lukket som følge af coronaepidemien, men det forhindrer ikke det grænseoverskridende venskab i at blomstre. Onsdag mødtes venskabsforeningerne Grænseforeningen for Skjern, Tarm og Videbækegnen og Sydslesvigsk Forening (SSF) Ladelund og omegn til en snak over en kop kaffe og et stykke kage. Det skete ved den lukkede grænseovergang mellem Danmark og Tyskland på Pebersmarkvej.

Og det var en glædelig oplevelse, fortæller Bo Trelborg, formand for Grænseforeningen for Skjern, Tarm og Videbækegnen, der bl.a. havde taget en bålpandekagepande med til at række de medbragte kager hen over grænsen i behørig afstand.

”Det var en kæmpe succes. For de fleste af os var det første gang i lang tid, at vi har snakket med nogen ansigt-til-ansigt, og det var rart at få et pusterum fra det digitale. Jeg var i rigtigt godt humør, da vi tog derfra”, siger Bo Trelborg, der var afsted med sin kone Jonna og seks andre medlemmer af lokalforeningen for ikke at bryde forsamlingsforbuddet på maks. ti personer.

Også Ulf Meyer, formand for SSF Ladelund og omegn, nød det alternative møde, der opstod for igen at få gang i venskabsforbindelserne mellem Danmark og Tyskland.

”Der skulle ske noget. Alt er gået i stå på grund af corona, alle vores møder er aflyst, og det må ikke gå ud over samarbejdet hen over grænsen. Jeg håber, det kan blive et startskud, så vi igen kan komme videre” siger Ulf Meyer, der deltog på den tyske side af grænsen sammen med seks andre sydslesvigere fra SSF Ladelund og omegn.

Venskabsforbindelserne mellem de to foreninger på hver sin side af grænsen går mange år tilbage, og derfor var det vigtigt for Bo Trelborg at gøre noget for at vedligeholde venskabet. For med aflysningen af både De danske årsmøder i Sydslesvig, der skulle have fundet sted i juni, og den midtjyske lokalforeningens årlige udflugt til Sydslesvig var der pludseligt lange udsigter til et besøg.

”Vi mangler at have kontakt med vores venner i Sydslesvig. Vi har jo stor interesse for de danske syd for grænsen, og vi har gennem årene haft mange gode oplevelser sammen med dem. Normalt slutter vores årlige udflugt i Ladelund, hvor vi samles over 50 mennesker og spiser og synger. Det er altid festligt, og sammenværet dér er noget, vi sætter meget højt”, siger han.

Mens Ladelund blot ligger en få kilometer fra grænseovergangen på Pebersmarkvej, tager turen fra Skjernområdet cirka to timer i bil. For Bo Trelborg var oplevelsen afgjort den lange køretur værd, og det imponerer Ulf Meyer.

”Jeg synes, det er flot, at de gør det. Det vidner om, at det er vigtigt for dem”, siger Ulf Meyer.  

Begge håber de på, at den dansk-tyske grænse snart åbnes igen, så grænsebommene, der adskilte dem onsdag på Pebersmarkvej, kan blive fjernet.   

”Vi håber på, at vi snart kan mødes ordentligt, så vi kan være nogle flere. Den 25. maj forsøger vi os med et digitalt møde, hvor vi i fællesskab skal beslutte, hvad vi vil lave fremover. Til den tid er vi måske blevet klogere på situationen, men forhåbentligt skal grænsen ikke være lukket helt frem til sommerferien”, siger Bo Trelborg.

Danmark lukkede sine grænser lørdag den 14. marts kl. 12 for at bekæmpe spredningen af coronavirus. Mandag den 16. marts kl. 8 fulgte Tyskland trop og lukkede sine grænser til Danmark samt Østrig, Schweiz, Frankrig og Luxembourg. På et pressemøde torsdag den 7. maj fortalte statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil komme med en melding om en eventuel grænseåbning senest den 1. juni. Forleden oplyste Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer (CSU), på et pressemøde, at Tyskland er klar til åbne grænsen til Danmark, men at man afventer svar fra den danske regering.  Personer med et anerkendelsesværdigt formål kan fortsat rejse ind og ud af Danmark.

Se indslag om mødet på grænsen på TV SYD her (åbner i nyt vindue).