Gå til listen over genforeningssten

Ballum (Klægager)

På privat grund
Ballum ny

Den nyopstillede, gamle genforeningssten foran blodbøgen

Foto: Per Bernhardt Jespersen

Genforeningsstenen stammer fra Hans og Hansigne Lorenzens Gård i Ballum.  Indtil 2017 kunne historien om slægten opleves på gården med efterkommere som guider hvert år i juli. Den kendte gård blev solgt i 2019 og historien formidles ikke længere.Den 14. juli 2021 afsløredes genforeningsstenen, der har stået i haven til Lorenzens gård i Bådsbøl Ballum; men som nu er flyttet nogle få kilometer til Klægager gården i Ballum Østerende. Stenen har en ganske speciel historie:

Da Lorenzens Gård blev sat til salg, og ejendommen skulle tømmes, dukkede stenen op. Den havde stået på gården og var groet helt til.

 

Den er udført af Jens Christensen, en ung mand fra Sild.

Han var under første verdenskrig gået under jorden for at slippe for tysk krigstjeneste. Han endte på Lorenzens Gård, og lavede stenen. Senere rejste han til Colorado i USA, men har holdt kontakten til slægten Lorentzen vedlige indtil han særdeles velhavende døde januar 1995.Da Lorenzens Gård blev tømt, fik oldebarnet Christian Lorenzen mulighed for at få stenen med hjem til Klægager. Her er den blevet genopmalet og placeret ved den blodbøg, som familien Lorenzen modtog, da deres gård i 2017 blev kåret som Danmarks smukkeste bondegård.

Ugeavisen Tønder havde den 1. maj 2021 en omtale af den kommende begivenhed den 14. juli 2021

Flensborg Avis bragte den 17. juli 2021 en fin reportage om stenens historie.