Gå til listen over genforeningssten

Grarup

Genforeningsstenen i Grarup blev afsløret af graver Peder M. Jørgensen i forbindelse med gudstjenesten den 10. maj 1936  som tak til sine forældre og sit fædreland. Det var også graveren, der havde fundet og rejst stenen.

Om dens tilblivelse fortalte han: "Jeg er runden af et godt dansk hjem, hvor fars og mors højeste ønske var genforeningen med Danmark, og som et synligt udtryk for en fattig arbejders tak til sit fædreland bestemte jeg i min fritid at forarbejde og rejse en genforeningssten."

Under Chr. Xs monogram står teksten. Til festen havde sognepræst Jens Jensen Vindel, Sønder Starup, der holdt hovedtalen, skrevet en sang.

I soklen er der indmuret et dokument, der fortæller, hvem der har rejst stenen og hvornår, samt en opgørelse over de faldne i første verdenskrig. Desuden er indmuret en sten fra Valdemarsmuren ved Danevirke og en sten fra Dybbøl Mølle. 

Genforeningsmonument er en 1,40 x 0,75 x 0,32 meter stor grå utilhugget granitsten på sokkel og placeret i et cirkulært bed 2,20 meter i diameter.