Gå til listen over genforeningssten

Karise (2)

På privat grund
Karise

Foto: Niels Jensen

Den er øverst prydet med kong Chr. X´s monogram.

Nedenunder er der indhugget:                                                   10. JULI  1920

 

I mange år har historien om denne sten været ukendt. Karise Håndværker- og Borgerforening har knyttet kontakten til stenens nuværende ejer, der fortæller:

Ægteparret Marianne Lund og Niels Jensen bor på adressen (maj 2020). Og stenen er en del af Niels Jensens familiehistorie.

Niels oldeforældre bestyrede mejeriet i Halk. Oldefaren Jens Jensen var stærkt dansksindet og fik tilvirket en genforeningssten i 1920, som blev stillet i haven. Her stod den til hans død i 1968.  

Niels bedsteforældre (farmor og farfar) havde også ansættelse på mejeriet. De havde begge ligeledes stærk tilknytning til den danske sag i Sønderjylland - farmoren var født syd for 1920 grænsen. Hendes far var før Genforeningen dansklærer i Slesvig.

Farmor og farfar afhænder mejeriet og flytter dem selv og sten til den nye adresse – lige ved siden af mejeriet.

Niels Jensens far, Aage Jensen, er flyttet til Stevns som én af en flok unge mænd, der flytter dertil fra Sønderjylland. Han har giftet sig med datteren til gården Stenager, Strædet 8, Lyderslev. De har begge været på Rødding Højskole – og Aage Jensen arver i 1990 stenen efter sine forældre og flytter den fra Sønderjylland til sig selv i Lyderslev – på Stevns.

Her står stenen til den i år 2000 arveskiftes igen. Nu er det barnebarnet – den nuværende ejer Niels Jensen – der arver stenen og flytter den hjem til sig selv - til sin adresse Gimlingevej 2, Karise.

Genforeningsstenen er 0,9 m høj, 0,43 m lang Ø-V og 0,35 m bred.

Og hermed er stenens 100 årige rejse slut. Den er blevet fredet og har nu fået sin endelige adresse.

 

Kilde bl.a.: Viggo Vandkjær Thomsen i Jydske Tidende den 18. september 1983 : interview med Jens Jensens søn, Niels Jensen bl.a. med omtale af genforeningsstenen.

 

 

 

Karise og Halk

Fra interviewet den 18.09.1983: Niels Jensen med sin farfars genforeningssten i Halk - nu Karise

Foto: Jyske Tidende