Gå til listen over genforeningssten

Østerby

Den 15. juni 1921 blev genforeningsstenen på Kegnæs afsløret.
På overliggeren er indskriften hentet fra Bjørnstjerne Bjørnsons sang: "Ja, vi elsker dette landet".
Herudover står der en grænsesten (nr. 42) bag genforeningsmindet.Da man i sin tid diskuterede genforeningsmindet og dets tekst, var der flere hjemvendte soldater, der mente, at Første Verdenskrig absolut ikke var stille, hvorfor Bjørnsons tekst: "Har den Herre stille læmpet" blev modificeret til "Har den Herre saadan læmpet".
Ved dette sted, hvor stenen står, blev resterne af den danske hær, som havde forsvaret Dybbøl-skanserne og Als, indskibet den 30. juni 1864 og dermed skulle forlade Slesvig.
På samme sted brød stormfloden ind i 1872 og ødelagde mange ejendomme og to mennesker omkom. Et højvandsmærke i granit er rejst overfor genforeningsstenen.