Gå til listen over genforeningssten

Sønderborg

Søndag, den 15. juni 1930 kl. 11 om formiddagen var der samlet omkring 6000 mennesker omkring den tildækkede genforeningssten i Sønderborg slotsgård.

Og mens Sønderborg Regimentsmusik og FDF's orkester spillede kom - ført af adjunkt Adler Lund - et kompagni af bannerførere, der repræsenterede forskellige foreninger i Sønderborg by og amt, samt Studentersangforeningen fra København. Amtmand C. Lundbye holdt derefter en afsløringstale.

Efter afsløringen talte statsminister Th. Stauning, som sluttede med ordene: "Det skal være mit ønske, at danskheden hernede, hvis kærlighed til fædrelandet altid har været så umiskendelig, må vokse og trives, og landet i al fremtid indenfor den nuværende grænse helt og udelt må forblive sammen med Danmark."

Med sangen: "Der er et yndigt land" sluttede højtideligheden. Den sidste linje er inspireret af Krügers berømte ord i den preussiske Rigsdag. Stenen stammer fra Bredsten strand på Kegnæs. Det tog otte dage at bringe stenen til slotspladsen, men den vejer også ca. 15 tons.