Gå til leksikonoversigt

Center for Grænseregionsforskning

Begreber

Center for Grænseregionsforskning (CBRS) under Syddansk Universitet blev oprettet i 2016. Det er centerets formål at behandle grænseregionale problemstillinger i forskning, undervisning og formidling. Centeret ledes af professor Steen Bo Frandsen og er beliggende i Sønderborg.

 

Centerets forskning ligger i forlængelse af en tradition, der blev grundlagt i 1976 med Institut for Grænseregionsforskning i Aabenraa. Instituttet blev i 2004 en del af Syddansk Universitet og fortsatte i Sønderborg til 2015, hvor instituttet blev nedlagt som en selvstændig institution. Centeret repræsenterer en tværfaglig tilgang til forskningen i grænser, grænseregioner og mindretal. Medarbejderne har baggrund i samfundsvidenskabelige og humanistiske fag som f.eks. geografi, samfundsfag, jura, antropologi og historie.

 

Fra udgangspunktet i den dansk-tyske grænseregions enestående historie har forskning og undervisning spredt sig til sammenlignende studier af grænseregioner, primært i Europa, og centeret er engageret i internationale forskningsnetværk. Den stærkere internationale orientering og undervisningen i European Studies forhindrer ikke en stærk regional forankring. Centeret samarbejder med kulturinstitutioner og erhvervslivet i regionen, og det varetager den særlige forpligtelse til at udføre forskning om det tyske mindretal i Sønderjylland. Centeret engagerer sig i vidensdeling og forskningskommunikation i regionen. Det udgiver det populærvidenskabelige tidsskrift Pluk, der præsenterer resultater fra forskningen i Sønderjylland.

 

Se Center for Grænseregionsforsknings hjemmeside.