Gå til leksikonoversigt

Republikken Als

Begreber

En myte om Als som republik. I begyndelsen af november 1918 opstod mytterier i den tyske flåde, og de blev til regulær revolution. Der blev dannet soldaterråd (se Soldater- og Arbejderråd), som overtog magten, bl.a. i Kiel. Disse råd skulle sikre lov og orden i den kaotiske tid, hvor Tyskland blev ændret fra et kejserligt militærdiktatur til en demokratisk republik. På flådestationen i Sønderborg var skræddersvend Bruno Topff leder af soldaterrådets præsidium i tre dage. Han sikrede ro og orden efter modellen fra Kiel og uddelte fødevarer til de fattigste. En senere tid har fejlagtigt opfattet ham som "præsident i republikken Als".

Af Inge Adriansen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Litteratur:

Christian Bo Bojesen: Præsident Topff og republikken Als i 1918, i: Axel Johnsen og Birgitte Thomsen (red.): 19 myter i Sønderjyllands historie. 2002.

Axel Johnsen: Krigens afslutning og revolutionen, i: Inge Adriansen og Hans Schultz Hansen (red.): Sønderjyderne og Den store Krig 1914-1918. 2008.