Gå til leksikonoversigt

Sild/Sylt

Steder

Den nordligste og største af de tyske vadehavsøer, som er forbundet med fastlandet af Hindenburg-dæmningen samt færgeforbindelse fra List Havn til Havneby på Rømø. Fra nord til syd er der 38 km, mens øen på det smalleste sted kun er 320 meter bred. Øen har et areal på 99 km². Sild har meget varierede landskaber med en næsten 40 km lang sandstrand mod vest (som dækker ca. en tredjedel af øens areal) , på den nordlige del findes vandreklitter og hedelandskab. Andre steder findes op til 50 meter høje lerklinter - øen højeste punkt er Uwe-klitten vest for Kampen som har en højde på 52,5 m.o.h. Øen kerne er en bakkeø, men øen mister gennem havets erosion på især den sydlige del land.

Sild Herred var en del af det frisiske Utland, men den nordligste del omkring List var senest fra 1407 og indtil 1864 en del af de kongerigske enklaver. Beboerne fra List havde derfor deres egne bænke i kirken på Rømø. Sild rummer to middelalderkirker. Befolkningen levede hovedsageligt af skibsfart og hvalfangst fra 1600-tallet og frem til 1800-tallet. Westerland på Sild blev 1855 anerkendt som havbad, hvilket førte til en udvikling af turismen, der i dag er Silds absolut dominerende erhverv. 

Befolkningstallet på Sild mangedobles hver sommer, når turisterne ankommer. Især velhavende borgere fra Hamborg bruger øen i ferietiden. Før Hindenburg-dæmningen blev bygget var der således direkte togforbindelse direkte fra Hamborg til Højer, hvorfra der helt frem til 1927 var færgeforbindelse til Sild.

Det danske mindretal i Sydslesvig driver to skoler på Sild, dels i Kejtum, dels i Vesterland, hvor der også er en dansk børnehave. Endvidere er der en dansk menighed på Sild. I 2010 havde øen 15.298 indbyggere.

Litteratur:
Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.
H. Kunz og T. Steensen (red.): Sylt Lexikon, Neumünster 2002.