Gå til leksikonoversigt

Årøsund

Steder

Havneby beliggende ved Lillebælt syd for Haderslev Fjord. Den hører til Haderslev Kommune, indbyggertallet lå i 2023 på 311.

Færgefarten til Assens er omtalt i 1292, og denne forbindelse blev med enkelte afbrydelser hovedforbindelse mellem Hertugdømmet og det østlige Danmark frem til 1864. Således kom igennem flere hundrede år alle de fynske okser, der eksporteredes sydpå via toldstedet i Assens (se Studehandel), med færgen til Årøsund. Fra 1640 blev færgeruten en del af hovedpostruten mellem København og Hamborg (se Postvæsen i Sønderjylland). Den daglige forbindelse til Assens blev genoptaget i 1920 og varede frem til 1972. Der er fortsat daglig færgeforbindelse til Årø, turen tager ca. 7 minutter. I Årøsund er der desuden en mindre fiskerihavn, en stor lystbådehavn, et bådeværft, en af Danmarks største campingpladser samt et badehotel fra 1903.

Af Lennart S. Madsen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Opdateret af Redaktionen 2024.

Litteratur:

Hanne Næsborg-Andersen: Assens-Årøsund færgeoverfarten gennem 300 år, i: Langs Fjord og Dam. 1998.