Gå til leksikonoversigt

Ansgar, ca. 801-865, missionær, ærkebiskop

Personer

Ansgar voksede op i klosteret Corbie i Flandern og blev som voksen overført til datterklosteret Corvey i Sachsen. 

Ansgar indledte i 826 missionsvirksomhed i Hedeby. Harald Klak, som gjorde krav på den danske trone, havde søgt støtte hos den tyske kejser Ludvig den Fromme og havde ladet sig døbe og lovet at støtte kristen missionsvirksomhed i det hedenske Danmark. Kejseren opfordrede derfor Ansgar til at følge kongen. 

Efter tre få år i Danmark blev Ansgar i 829 kaldet til handelsbyen Birka i det nuværende Sverige, hvor han fok lov at bygge en kirke. I 831 blev Ansgar ærkebiskop i det nyoprettede ærkesæde i Hamborg, der dog nogle år senere flyttede til Bremen pga. et vikingeangreb. Det ny ærkesæde skulle styrke missionen i Norden.

Ansgar fik af danske konger lov til at bygge kirke i Hedeby i ca. 848 og i Ribe i 855.

Ansgars levnedsbeskrivelse, Vita Anskarii (Ansgars liv), er skrevet af Rimbert, som var hans efterfølger som ærkebiskop. Ansgar har fået tilnavnet Nordens apostel, men omfanget af hans missionsvirksomhed har antagelig været begrænset.

Litteratur:
Günter Weitling: Fra Ansgar til Kaftan. Sydslesvig i dansk kirkehistorie 800-1920. Udgivet af Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, 2005.