Gå til leksikonoversigt

Ecco

Begreber

International skokoncern med hovedsæde i Bredebro og Tønder. I januar 1963 købte Karl Toosbuy fra Bagsværd en industribygning i Bredebro med henblik på etablering af en skofabrik. Bredebro Skofabrik A/S, senere Ecco A/S, påbegyndte produktionen i april 1963. I 1974 etablerede Ecco sin første udenlandske produktion i Brasilien. I 1982 fulgte licensproduktion i Japan, og i 1984 blev en ny fabrik etableret i Portugal. Med udgangspunkt i produktion af fritidssko og en højt udviklet produktionsteknologi er Ecco blevet en global virksomhed. Fabrikken i Portugal er i 2009 udviklingscenter for Eccofabrikker i Slovakiet, Indonesien, Thailand og Xiaman i Kina.

Ecco ejer garverier i Holland, Kina, Indonesien og Thailand og har etableret datterselskaber og salgsafdelinger verden over. Bredebro er fortsat hovedkvarter for Ecco A/S, men er ophørt som produktionsenhed. I 1994 blev Ecco Uddannelses- og Konferencecenter etableret i den tidligere landbrugsskole i Tønder. Tønder blev i 1999 også hjemsted for et Ecco distributionscenter for det skandinaviske og tyske marked. Efter Karl Toosbuys død i 2004 overtog hans datter, Hanni Toosbuy Kasprzak, ejerskabet af Ecco A/S, og svigersønnen Dieter Kasprzak blev udnævnt til administrerende direktør. I 2007 solgte Ecco næsten 17 millioner par sko på verdensplan. 2010 have Ecco en nettoomsætning på 6,1 milliarder danske kroner.

Af Morten Andersen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.