Gå til leksikonoversigt

Fakkelgaarden

Steder

Hotel og restaurant i Kollund. På stedet lå oprindeligt "Grænsehjemmet", et kombineret vandrerhjem og kulturhus for unge mennesker fra Sønderjylland og det øvrige Danmark opført 1934-36 af Det Unge Grænseværn. Ønsket var at give de besøgende kendskab til grænselandet og derigennem skabe forståelse for områdets særlige kultur. Tårnet var således indrettet som læsesal, hvor de besøgende kunne fordybe sig i bøger om områdets  historie.
 
Ved den officielle indvielse den 18. oktober 1936 deltog såvel lokale som Christian 10. og dronning Alexandrine. Bag initiativet til opførelsen stod Martin Hammerich, der havde skaffet midler blandt privatpersoner og erhvervsvirksomheder i området. 

Under 2. Verdenskrig brugte besættelsesmagten Grænsehjemmet som rekreationssted for sårede tyske soldater. 
 
Ved sin død testamenterede Martin Hammerich ejendommen til Det Unge Grænseværn, som drev stedet frem til 1978, hvor ejendommen blev solgt til forpagteren J. Johansen. Herefter fungerede bygningerne udelukkende som vandrerhjem indtil 1990, hvor familien Fleggaard købte bygningerne og indrettede Hotel og Restaurant Fakkelgaarden, som åbnede i 1992. Stedet lukkede i 2023.