Gå til leksikonoversigt

Frederiksstad

Steder

Frederiksstad (tysk: Friedrichstadt) ligger ved floden Trenes udmunding i Ejderen i Slesvig-Holsten.  Byen har et indbyggertal på 2.555 (2022). Frederiksstad blev grundlagt af den gottorpske hertug Frederik 3. i 1621. Han ville gerne anlægge en driftig handels- og havneby, der kunne konkurrere med Hamborg, der var afspærret på grund af Trediveårskrigen (1618-1648). Samtidig ønskede landflygtige remonstranter, en nederlandsk religiøs minoritet, at finde nye opholdsteder og knyttede kontakt til Frederik 3., som lovede dem trosfrihed og økonomiske privilegier. Da remonstranterne var velhavende købmænd og håndværkere, havde de økonomisk grundlag for at opbygge byen. De udformede dens grundplan og udseende efter deres egne byggetraditioner, hvorved byen fik et nederlandsk præg, bl.a. med talrige kanaler, hvilket stadig kendetegner den. I 1621 blev grundstenen lagt til byens første hus. Derefter blev alle hjørnegrunde på torvet bebygget. Tanken var at skabe en storby, og at det skulle afspejles i byens store torv. Byens ældste kirke er Remonstrantkirken, opført i 1624 med et 38 m højt tårn. Den blev genopbygget 1852-54 efter ødelæggelser som følge af bombardementer.

Afslutningen på krigen i 1648 betød, at mange af remonstranterne drog tilbage til deres hjemstavn, og Frederiksstad stagnerede. Treårskrigen 1848-50 gik hårdt ud over byen. Den blev belejret og udsat for bombardement af slesvig-holstenerne, hvorved store dele af den sydlige bydel blev ødelagt. Byen blev i 1887 station på jernbanen fra Altona til Tønder og fik i 1905 kredsbaneforbindelse til Slesvig.

Frederiksstad beholdt sin rolle som religionsfristed gennem århundreder. Her boede mennonitter, lutheranere, katolikker og kvækere. Indtil 1938 havde byen også en jødisk menighed. Også i nutiden er der adskillige trossamfund i byen med egne kirker. Frederiksstad er i dag mest kendt som turistby pga. af den velbevarede historiske bymidte.

Af Elsemarie Dam-Jensen i Sønderjylland A-Å, red. af Inge Adriansen, Elsemarie Dam Jensen og Lennart S. Madsen. Aabenraa: Historisk Samfund for Sønderjylland, 2011.

Opdateret af Redaktionen i 2024.