Gå til leksikonoversigt

Refshauge, Peter, 1869-1942, politiker

Personer

Peter Refshauge stammede fra Hvinderup ved Christiansfeld. Han gik i skole i brødremenighedens skole og kom senere på Dalum Landbrugsskole. Allerede som 23-årig købte han en gård i Oksbøl ved Haderslev, som han drev med stor dygtighed. I 1905 blev han formand for Haderslev amts Landboforening, hvor han igangsatte en række nye initiativer. Fire år senere blev han formand for Fælleslandboforeningen i Nordslesvig.

Efter 1. Verdenskrig ønskede H.P. Hanssen, at Refshauge tiltrådte som midlertidig landråd i Haderslev i mellemperioden mellem preussisk og dansk administration, hvilket kom til at ske i perioden januar-maj 1920. en periode, han har skildret i sine erindringerne Bonden, der blev Landraad (1941). Han blev i 1920 valgt til Folketinget for Venstre., hvor han søgte han at fremme nordslesvigske synspunkter, bl.a. som medlem af finansudvalget. Han trak sig fra folketingsarbejdet ved det følgende valg i 1924.

Da de sønderjyske landboforeninger i 1920 meldte sig ind i Foreningen af jydske landboforeninger, blev han næstformand her. Han trak sig dog fra alle poster i 1927. I lange perioder sad han i bestyrelsen for Rødding Højskole og for Gråsten Landbrugsskole. I perioden 1920-1935 medvirkede han ved udstykningen af de 36 tidligere preussiske domænegårde  i Nordslesvig.

Peter Jefshauge holder tale i forbindelse med Genforeningen i 1920. Foto af Holger Damgaard.

Peter Jefshauge holder tale i forbindelse med Genforeningen i 1920. Foto af Holger Damgaard.

Det Kgl. Bibliotek.