Gå til leksikonoversigt

Zeppelinerbasen i Tønder

Begreber

Luftskibsbase fra 1. Verdenskrig 3 km nord for Tønder. Basen blev anlagt af det tyske krigsministerium i 1914-15.

I efteråret 1914 bestilte den tyske flåde et stort antal luftskibe hos Zeppelin og beordrede samtidig bygningen af tre nye luftskibsbaser, hvoraf den nordligste var basen ved Tønder. Basen blev indviet i marts 1915 med to haller på 180 m's længde, 31 m's højde og 40 m's bredde. Den 23. marts 1915 landede det første luftskib, Parceval PL 25, i Tønder.

Basen bestod bl.a. af luftskibshallerne “Tobias” og “Toni” med plads til et luftskib i hver, luftskibshallen “Toska” med plads til to luftskibe fra 1916, en hangar til fem jagerfly, ankerplads til midlertidig parkering af et luftskib, jernbane både til internt brug på basen og med tilslutning til Marskbanen mellem Tønder og Tinglev, radiostation, pejlesender, gasværk, som producerede de store mængder brint til ballonerne, og tankanlæg på 50.000 kubikmeter. Beboelsesbarakker var beregnet til ca. 600 soldater.

Tønderbasen var placeret få kilometer nord for byen, tæt på Nordsøen og dermed med mulighed for at gennemføre rekognosceringsflyvninger ind over England. 

Englænderne havde stor interesse i at ødelægge Zeppelinbasen i Tønder, men deres fly kunne ikke gennemføre flyvninger over Nordsøen og tilbage igen. Men den 19. juli 1918 gennemførtes verdens første bombardement på landjorden med jagerfly fra et hangarskib. Det første angreb satte ind kl. 3.14 om morgenen. Fem brandbomber ramte de to haller, og alt var i løbet af få minutter i flammer. En ny angrebsbølge fulgte 20 minutter senere. Basen, som havde fået det romantiske navn Tosca, blev totalt ødelagt og blev ikke genopbygget. 

Efter Genforeningen i 1920 rykkede det danske militær ind på området, der fra 1929 delvis blev tilplantet med skov, kaldet Soldaterskoven. Der er i dag kun få fundamenter tilbage af luftskibshallerne, mens en flyhangar står endnu..

I 1999 indviedes nær baseområdet Zeppelin & Garnisonsmuseum Tønder.  

Litteratur:

Inger Lauridsen: Zeppelinbasen ved Tønder. Et stykke krigshistorie i Sønderjylland. Sønderjyllands Kulturmiljøer, nr. 5, 2002.

Hans J. Gläser: "Zeppelinere i Tønder, en episode fra den Første Verdenskrig", i: Sønderjysk Månedskrift, 1991.

Skov- og Naturstyrelsen: Vandreture nr. 127.