Den plakat, der er fremstillet i anledning af De Danske Årsmøder i Sydslesvig, der finder sted den 24. til 26. maj 2019, forestiller de fem nordiske svaner. En ruin af murværk skal illustrere Dannevirke, der i 2018 kom på UNESCOs Verdensarvsliste sammen med Hedeby. Årsmødeplakaten er fremstillet af billedkunstneren Inka Sigel.

Foto: Udklip af årsmødeplakaten 2019

Årsmøde med Norden som tema

Når De Danske Årsmøder i Sydslesvig løber af stablen den 24. til 26. maj 2019, bliver det med ”Norden møder Sydslesvig” som tema.

Jon Hardon Hansen, der er formand for Sydslesvigsk Forening (SSF) oplyser, at temaet er valgt, fordi Foreningen Norden fylder 100 år og samtidig fylder Dannebrog 800 år.

”Der er virkelig grund til at markere Sydslesvigs tilknytning til Norden i år. Vi gør det jo også i lyset af, at Dannevirke, der i 2018 kom på UNESCOs Verdensarvsliste, historisk har markeret Skandinaviens sydgrænse. Sydslesvig er en del af Skandinavien, selv om grænsen i dag går et andet sted. Det er værd at markere i år, hvor Foreningen Norden fylder 100 år, og Foreningen Norden i Sydslesvig fylder 55 år”, siger han.

Jon Hardon Hansen nævner også, at Årsmøderne vil sætte fokus på Dannebrog, der ifølge legenden faldt ned fra himlen under et slag i Estland for 800 år siden, den 15. juni 1219.

”Det er klart, at vi skal markere 800 år med Dannebrog”, siger Jon Hardon Hansen, der glæder sig over årsmødeplakaten, der er udformet af billedkunstneren Inka Sigel. Plakaten forestiller de fem nordiske svaner, der flyver hen over et landskab med træer og græs. En ruin af et murværk, der skal forestille Dannevirke, optræder også på plakaten.

”Det er en vældig nordisk plakat”, siger Jon Hardon Hansen, der dog gerne havde set, at Dannebrog også optrådte på plakaten, når Dannebrog nu fylder 800 år i år.

”Sådan er det med kunstnerisk frihed. Det kan vi ikke blande os i”, siger Jon Hardon Hansen, der glæder sig over, at Dannebrog til gengæld er trykt på den t-shirt, der er fremstillet i anledning af årsmødet. Her har den ene svane et Dannebrog hængende rundt om halsen.

Læs mere om De danske årsmøder i Sydslesvig 2019 på SSFs hjemmeside.