Salg af pas til rige mennesker er et hurtigt voksende, globalt fænomen, vurderer Den Internationale Valutafond.

Statsborgerskab til salg

Dobbelt statsborgerskab

”Økonomiske borgere” kaldes rige personer fra hele verden, der køber statsborgerskaber for at få større mobilitet, skattefordele og adgang til nye, globale markeder. Som modydelse for et nyt pas investeres store summer i det nye land.

Citizenship planning” hedder begrebet på engelsk. Statsborgerskabsplanlægning. Begrebet dækker over salg af pas til rige personer fra hele verden, der på denne måde slipper for at skulle vente på visum. De får dermed større mobilitet, skattefordele og direkte adgang til nye lande og markeder. Disse ”economic citizens”, økonomiske borgere, udgør en stor og hurtigt voksende gruppe ifølge den Den Internationale Valutafond (IMF).

Malta har tidligere været et af de EU-lande, der har tilbudt salg af statsborgerskab for knap fem millioner kroner i et forsøg på at afhjælpe landets skrantende økonomi. Køberne fik dermed også direkte adgang til de øvrige EU-lande på grund af Schengen-samarbejdet. Et tilbud, der senere er blevet ændret efter aftale med EU-Kommissionen. Blandt andet skal man nu have boet i Malta i mindst et år. Også Cypern har tilbudt salg af statsborgerskaber. Det er dog især lande i Caribien, der tilbyder salg af statsborgerskaber.

Især personer fra Kina, Rusland og i mindre grad Mellemøsten, der er villige til at betale for dyre pas, og der er i de senere tiår opstået et marked, hvor internationale konsulentvirksomheder tilbyder rådgivning i den forbindelse.

”I takt med at verden bliver mere og mere global, ønsker mennesker i stigende grad at bo og lave forretninger internationalt. Derfor er bopæl og statsborgerskab i et andet eller tredje land en stadig mere attraktiv mulighed,” skriver konsulenthuset Henley & Partners, der har sit hovedkvarter på øen Jersey i Den Engelske Kanal, kendt som skattely, på sin hjemmeside.

Henley & Partners rådgiver regeringer og enkeltpersoner i citizenship-by-investment, altså programmer, der har til formål at fremme handel med statsborgerskaber til gengæld for investeringer i det enkelte land. Henley & Partners kalder ifølge The Financial Times deres klienter for ”en privilegeret ny klasse af globale borgere.”