Julepyramiden på Søndertorv er vartegn for Flensborg julemarked. Her med Skt. Nikolaj kirke i baggrunden.

Foto: Lars Salomonsen

”Man kan fornemme, at hele Flensborg støtter op om julemarkedet”

Jul og nytår i grænselandet

Jens Kurt Jensen fra Hjørring og Maria Dahl fra Hillerød er blandt de mange danskere, der søger til Flensborg i adventstiden. Mange kommer igen år efter år

Når man er nået forbi de historiske købmandsgårde i Flensborg, der var en del af det danske kongerige frem til 1864, og når frem til Skt. Nikolaj kirke ligger det der: Flensborg julemarked, Flensburger Weihnachtsmarkt.

Det er mandag den 26. november, hvor Flensborg julemarked åbner, og Søndertorv, som er julemarkedets centrum, er i den anledning blevet dækket af træflis, der giver fornemmelsen af at gå på en skovbund mellem de rødmalede boder med hvide skodder, der er pyntet med gran og guirlander. Her bliver der solgt honninghjerter, julekunst, mad og selvfølgelig varm Glühwein og punch. “Lass uns punschen”, siger de lokale flensborgere efter arbejde og mødes til et dampende varmt glas, inden de går hjem.

Flensborg er hovedby for det danske mindretal i Sydslesvig. Flensborgs placering tæt på den dansk-tyske grænse betyder, at byen også er en populær destination for mange danskere nord for grænsen i slutningen af november og hele december måned. Der går da heller ikke mange øjeblikke, før det danske sprog høres på stien gennem julemarkedet, selvom et par opsatte højtalere forsøger at overdøve stemmerne med nye og gamle juleklassikere.

Jens Kurt Jensen er fra Hjørring og er på en todagestur med sin hustru og et vennepar, hvilket er en tradition, de har holdt fast ved i mere end 25 år.

“Sidste år var vi i Kiel, og i år blev det så Flensborg, hvor vi har været mange gange”, siger Jens Kurt Jensen, der dog mest kun skal kigge på, hvad der sælges i standene og købe billigt ind i grænsebutikkerne.

Jens Kurt Jensen fra Hjørring har været på julemarked i Tyskland hvert år i de seneste 25 år med sin hustru og et vennepar. I år blev det Flensborg.

Jens Kurt Jensen fra Hjørring har været på julemarked i Tyskland hvert år i de seneste 25 år med sin hustru og et vennepar. I år blev det Flensborg.

Foto: Lars Salomonsen

“Nu er jeg jo på kur, så jeg vil ikke lade mig friste. Men hvis jeg alligevel skulle, ville jeg have mig en grillpølse med løg og ketchup. Og så en fadøl til, og den skal selvfølgelig være tysk, når nu vi er hernede”, siger Jens Kurt Jensen med et smil.

Netop duften af grisekød, der steges på en varm grill, indgår i julemarkedets duftkakofoni sammen med de brændte mandler, kandiserede æbler og de mange stærke drikke. Her kan man også købe norsk laks, der grilles og efterfølgende bliver røget i en halv time, forklarer ejeren af fiskestanden. Den røgede laks kan man få serveret i en bagekartoffel eller som hovedingrediens i en fiskesuppe.

Julemarkedet er en hyggelig oplevelse

Maria Dahl fra Hillerød er i Flensborg med sin mor og har været i byen siden torsdag. De forlængede oprindeligt deres rejse på grund af julemarkedet.

“I stedet for at køre hjem i dag fra morgenstunden er vi blevet lidt længere. Vi vil gerne se julemarkedet, og indtil videre har det været en meget hyggelig oplevelse”, siger Maria Dahl og fortsætter:

Maria Dahl fra Hillerød havde planlagt en tur til Flensborg med sin mor. Den blev forlænget med et par timer på grund af det hyggelige julemarked.

Maria Dahl fra Hillerød havde planlagt en tur til Flensborg med sin mor. Den blev forlænget med et par timer på grund af det hyggelige julemarked.

Foto: Lars Salomonsen

“Jeg synes, man kan fornemme, at hele Flensborg støtter op om julemarkedet, og det er rigtigt fedt. Det er vigtigt at støtte lokalsamfundet”, tilføjer Maria Dahl.

Flensborg julemarked byder også på tilbud til børn. Bl.a. er der hver søndag fra kl. 15 overraskelser på Nørretorv, ligesom børnene kan fremstille ønskesedler til julemanden og indlevere breve til julemanden og oven i købet regne med at få svar.