Tilbage til nyhedsliste

Danskernes kendskab til Genforeningen er øget

6. januar 2021

Flere danskere har fået kendskab til historien om Sønderjyllands genforening med Danmark. Det viser en undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Epinion.

Danskernes kendskab til Genforeningen er øget, viser en undersøgelse af Epinion.

Danskernes kendskab til Genforeningen er øget, viser en undersøgelse af Epinion.

Foto: Sekretariatet for Genforeningen 2020

2020 skulle have været det helt store jubilæumsår for 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Men som følge af coronapandemien måtte mange arrangementer aflyses, herunder dronning Margrethes rundtur i Sønderjylland med afsluttende folkefest på Dybbøl Banke, hvor bl.a. den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, skulle have deltaget.

Ikke desto mindre har flere danskere fået kendskab til Genforeningen. Det viser en undersøgelse, som analysevirksomheden Epinion har foretaget for Kulturministeriet og som blev offentliggjort sidst i 2020.

I undersøgelsen fremgår det, at hver fjerde (24 procent) af 2.006 adspurgte danskere nævner Genforeningen, når de uhjulpet spørges til historiske begivenheder i Danmark i perioden 1800-2000. I en lignende undersøgelse foretaget af Epinion i 2019 nævnte blot otte procent Genforeningen.

Den store stigning i danskernes kendskab til Genforeningen glæder Simon Faber, der er projektleder for sekretariatet for Genforeningen 2020.

”Danskerne har i høj grad taget jubilæet til sig. Historien om Sønderjylland er nemlig også fortællingen om, hvordan hele landets kulturelle og nationale identitet blev formet, og det er inspirerende at se, hvordan vidt forskellige aktører har engageret sig i at folde den ud på skrift, på film og i musik og kunst. Kendskabet til denne skelsættende historie har nu fået et markant løft – selv om vi har nogle af de mest festlige oplevelser til gode”, siger Simon Faber i en pressemeddelelse med henvisning til de fejringsarrangementer, der tidligere er blevet aflyst, men som nu er planlagt til at finde sted i perioden 1. maj til 15. juni 2021, herunder Dronningens besøg i Sønderjylland i dagene omkring den 15. juni 2021.

Af undersøgelsen fremgår det også, at 77 procent af de adspurgte danskere kender til Genforeningen, når de bliver hjulpet af en liste af historiske begivenheder. I 2019-undersøgelsen var dette tal 56 procent, så også her er der tale om, at danskerne har fået et øget kendskab til Genforeningen.

Geografisk set er det måske ikke overraskende fortsat sønderjyderne, der ved mest om Genforeningen, men ifølge undersøgelsen er der sket en stor stigning i kendskabet til Genforeningen på Sjælland og Bornholm samt i Nordjylland og Hovedstaden.

Det er ligeledes fortsat danskere i aldersgruppen 56 år og derover, der har størst kendskab til Genforeningen, men ifølge undersøgelsen har markant flere unge under 35 år fået kendskab til Genforeningen. Her er der sket en stigning fra 22 procent til 53 procent.

Du kan læse hele undersøgelsen her.