Tilbage til nyhedsliste

Den første regionale tv-station har rundet de 40 år

4. december 2023

TV SYD har været først på mange områder. Det var den første regionale tv-station, den første tv-station med reklamer i Danmark og den første kanal til at lav web-tv. Nu har tv-stationen rundet de 40 år.

TV SYD har rundet 40 år.

TV SYD har rundet 40 år.

Foto: TV SYD

Det er ikke til at fatte i dag, men da vi gik ind i året 1983, var der ikke noget internet at streame fra, og hvis man ville se eller høre æterbårne medier, det som på moderne dansk kaldes flow-tv og radio, så kunne man vælge mellem Danmarks Radio og Danmarks Radio.

Der var simpelthen én medievirksomhed i Danmark, som havde monopol på alle medier, som ikke var på tryk. Men fra 1983 blev der givet tilladelse til at lave lokalradio, og den 22. oktober kom den første danske tv-station, som ikke blev styret fra Gyngemosen i Gladsaxe, hvor Danmarks Radios fjernsyn havde til huse i TV-Byen. Den nye tv-station blev styret fra Sønderjylland, nærmere bestemt fra Haderslev. 

Således har TV SYD her i efteråret fejret sit 40 -årsjubilæum. Ganske vist i begyndelsen i regi af Danmarks Radio. Men TV SYD var den første tv-station, der mødte seerne fra et dansk lokalområde og tog hverdagslivet og de nære emner samt de lokalpolitiske emner op. Og lokalområderne, der kom i fokus, var Syd- og Sønderjylland, og faktisk dækker TV SYD også begivenheder i Sydslesvig.

Efter at loven om TV2 blev vedtaget i juni 1987 fik TV SYD en aftale på plads med tv 2 om at få regional status, og TV SYD var den første Tv-station, der fik lov til at sende reklamer i Danmark. 1987 var i øvrigt også året, hvor det blev muligt at lave lokale tv-stationer i Danmark, så der i løbet af de kommende år også kom en masse lokale tv-kanaler rundt om i landet.

Således blev syd- og sønderjyderne de første, der blev dus med ejeren af Jysk Sengetøjslager, som tonede frem på kanalen med ordene: ”Goddaw, jeg hedder Lars Larsen, og jeg har et godt tilbud til dig”.

Før TV SYD slog igennem, foretrak 40 procent af alle sønderjyderne at se tysk tv frem for dansk tv. I december 1999 var TV SYD først med web-tv i Danmark.

TV SYD begyndte som en arbejdsplads for 11 medarbejdere, i dag har stationen omkring 100 medarbejdere. 

Artiklen er skrevet i samarbejde med erhvervspraktikant Louis Waagstein.