Tilbage til nyhedsliste

Det danske mindretal får coronahjælp

8. december 2020

Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Flensborg Avis får samlet over fire millioner kroner fra Kulturministeriet til at lukke driftsunderskud, der er opstået på grund af coronapandemien. Samtidig reduceres statstilskuddet til det danske mindretal i 2021.

Jaruplund Højskole, der ligger ca. 15 km. syd for Flensborg, er en af det danske mindretals institutioner, der nu får dækket sit driftsunderskud i forbindelse med coronapandemien.

Jaruplund Højskole, der ligger ca. 15 km. syd for Flensborg og drives af Dansk Skoleforening for Sydslesvig, er en af det danske mindretals institutioner, der nu får dækket sit driftsunderskud i forbindelse med coronapandemien.

Foto: Grænseforeningen

Flere af det danske mindretals organisationer i Sydslesvig har i 2020 oplevet store driftsunderskud som følge af coronapandemien. På den baggrund modtager Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Flensborg Avis nu henholdsvis 2.861.757 kr. og 1.492.000 kr. i ekstraordinær coronanødhjælp fra den danske stat formidlet via Folketingets Sydslesvigudvalg. Det skriver Flensborg Avis.

Coronanødhjælpen vækker glæde hos Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der driver det danske mindretals 43 skoler, 57 dagtilbud, Jaruplund Højskole samt lejrskole- og kursuscenteret Christianslyst.

”Alle, både organisationernes og landenes økonomier er pressede i øjeblikket. Alligevel har Sydslesvigudvalget fundet penge til at hjælpe os. Det er vi ufattelig glade for, for det turde vi næsten ikke håbe på”, siger formand Udo Jessen, Dansk Skoleforening for Sydslesvig, til Flensborg Avis.  

Han oplyser til avisen, at den danske coronanødhjælp dækker driftsunderskuddet for Jaruplund Højskole og Christianslyst. Underskuddet i driften af skolerne og dagtilbuddene er på forhånd stort set blevet dækket af hjælpepakker lanceret af delstaten Slesvig-Holsten.

For Flensborg Avis’ vedkommende har coronapandemien særligt ramt annonceindtægterne.

”Vores primære annoncører er restaurationer og små virksomheder, og de blev alle hårdt ramt af pandemien”, siger økonomidirektør Thorsten Kjärsgaard til Flensborg Avis.

Sydslesvigudvalget har spurgt alle sydslesvigske organisationer om, hvorvidt de havde behov for ekstraordinær coronanødhjælp. Flere organisationers tab er blevet dækket enten gennem Slesvig-Holstens hjælpepakker eller gennem andre aktører i Danmark.

Ved coronanødhjælpen drejer det sig om indefrosne midler fra tidligere års bevillinger, som eksempelvis tilbagebetalte midler fra projekter og anlægsarbejde, der er blevet billigere end forventet. Det er kulturminister Joy Mogensen (S), der har givet tilladelse til at bruge de indefrosne midler, oplyser Sydslesvigudvalgets faste sekretær i Kulturministeriet, chefkonsulent Steffen Bang.

”På grund af coronapandemien har Sydsesvigudvalget helt ekstraordinært fået tilladelse til at bruge de indfrosne midler”, siger Steffen Bang.

Det danske tilskud til Sydslesvig falder i 2021 med en halv million kroner fra 488,8 millioner kroner til 488,3 millioner kroner. Det stod klart efter den danske finanslov faldt på plads i weekenden, skriver Flensborg Avis mandag.