Tilbage til nyhedsliste

Det danske og det tyske mindretal markerer grænsedragningen i Tønder

30. september 2021

Det danske mindretal i Sydtønder Amt og det tyske mindretal i Tønder Kommune er gået sammen for at markere 100-året for grænsedragningen

Det er første gang i historien, at de to mindretal i fællesskab vil markere grænsedragningen.

Det er første gang i historien, at de to mindretal i fællesskab vil markere grænsedragningen.

Foto: PR-foto

Det danske mindretal i Sydtønder Amt og det tyske mindretal i Tønder Kommune vil på lørdag den 2. oktober være at finde i Tønders gågade og på torvet. Her vil de to mindretals foreninger og organisationer fra hver sin side af grænsen skabe opmærksomhed om deres fælles historie og det fredelige samliv i dag.

”Med dette mindretalsarrangement vil vi gerne vise, at vi stadig er her og præsentere os for flertalsbefolkningen, så de kan se, at der findes to mindretal, der sprudler med masser af liv”, fortæller Lars Petersen, der er SSF-konsulent i Sydtønder Amt.

Programmet begynder på lørdag klokken 14 med en præsentation af de danske og tyske mindretalsforeninger. Efterfølgende vil der være paneldiskussion med emnet ”Mindretal 2020”. Arrangementet afsluttes med koncert og fællesspisning for de deltagende foreninger.

Det er første gang i historien, at de to mindretal i fællesskab vil markere grænsedragningen.

”Det er en ny måde at være sammen på, som man ikke har kunnet være før. Da det tyske mindretal i Tønder Kommune tilbage i 2018 spurgte, om vi skulle samarbejde om arrangementet, var vi tilbageholdende, men det har vist sig at være gavnligt for begge sider. Vi har flere ting til fælles uden at vide det, og det har vist sig, at vi slet ikke er så forskellige, som vi troede”, siger Lars Petersen.

Arrangementet er planlagt og gennemført at medlemmer fra begge mindretal, og skulle egentlig have være afholdt i 2020. Arrangementet kræver ikke tilmelding og er gratis.