Tilbage til nyhedsliste

Det tyske mindretal udskyder traditionsrig sommerfest

8. februar 2021

Det tyske mindretal har valgt at udskyde sin store sommerfest, Knivsbergfesten. Det sker som følge af usikkerheden om, hvorvidt begivenheder med flere tusinde besøgende kan afholdes i juni.

Knivsbergfesten er det tyske mindretals store sommerfest, der er blev afholdt siden 1894, kun afbrudt af de to verdenskrige samt coronapandemien i 2020.

Knivsbergfesten er det tyske mindretals store sommerfest, der er blev afholdt siden 1894, kun afbrudt af de to verdenskrige samt coronapandemien i 2020.

Foto: Bund Deutscher Nordschleswiger

Det danske samfund er fortsat nedlukket på grund af coronapandemien, og selvom vaccinerne ruller ind over landet med varierende hastighed, er det usikkert, hvornår det igen bliver muligt at afholde store begivenheder med flere tusinde besøgende.

Den usikkerhed har nu fået det tyske mindretal i Sønderjylland til at udskyde sin årlige sommerfest, Knivsbergfesten. Det skriver det tyske mindretals hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, i en pressemeddelelse.

”Vi ville ikke at risikere at skulle aflyse Knivsbergfesten igen, derfor udsætter vi den fra den 19. juni til den 11. september”, forklarer Lasse Tästensen, afdelingsleder for det tyske mindretals ungdomsforening, Deutscher Jugendverband für Nordschleswig.

Knivsbergfesten har fundet sted hvert år siden 1894, dog afbrudt af de to verdenskrige. I 2020 måtte Knivsbergfesten aflyses på grund af coronapandemien. Den store folkefest, der i 2019 samlede ca. 4.500 mennesker, afholdes traditionelt ved Sønderjyllands højeste punkt, højdedraget Knivsbjerg, der ligger nord for Aabenraa.

Ved Knivsbergfesten kan man som regel opleve fællesmorgenmad, håndbold- og fodboldturneringer, sønderjysk kaffebord, grillmad, livemusik, politiske taler samt en lang række aktiviteter for børn og unge.

Historisk set har højdedraget Knivsbjerg knyttet sig til de tysksindede i Sønderjylland, og før grænsedragningen i 1920 afholdt man her flere årlige møder og fester, der gik ud på at erklære Sønderjylland (også kaldet Nordslesvig) for tysk land. Blandt disse fester var Knivsbergfesten, der med tiden blev en årlig begivenhed, hvor særligt idræt spillede en væsentlig rolle.