Tilbage til nyhedsliste

Det tyske mindretals museum genåbner

10. august 2020

Det tyske mindretals museum i Sønderborg, Deutsches Museum Nordschleswig, genåbnede lørdag efter en ud- og ombygning, der har kostet 30 millioner kroner. Kulturminister Joy Mogensen (S) deltog fredag i den officielle indvielse.

Det ud- og ombyggede Deutsches Museum Nordschleswig åbnede lørdag for offentligheden.

Det ud- og ombyggede Deutsches Museum Nordschleswig åbnede lørdag for offentligheden.

Foto: Bund Deutscher Nordschleswiger

Det tyske mindretal i Sønderjylland har fået mere plads at fortælle sin historie på. Lørdag den 8. august genåbnede Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg efter en ud- og ombygning, der har stået på i knap et år. Den officielle indvielse fandt sted fredag, hvor repræsentanter fra den danske og tyske regering deltog, bl.a. den danske kulturminister Joy Mogensen (S), der i sin tale ønskede det tyske mindretal stort tillykke med det genåbnede museum.

”Det er svært at finde ord for, alt det 100-års samliv mellem flertal og mindretal har givet os. Men når vi står her i dag, må det være tydeligt for enhver, hvor meget det har givet os”, sagde Joy Mogensen til den dansk-tyske forsamling, der bl.a. bestod af Detlev Rünger, Tysklands ambassadør i Danmark, Bernd Fabritius, mindretalskommitteret for den tyske forbundsregering, Karin Prien (CDU), minister for uddannelse, videnskab og kultur i Slesvig-Holsten, og Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg Kommune.

Hinrich Jürgensen, formand for Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), der står for museet, sagde i en tale ved indvielsen fredag, at han er glad for det nye museum.

”Det var vigtigt for os, at vi ikke kun skulle bygge nye lokaler til den eksisterende udstilling, men også fortælle grundhistorien om det tyske mindretal, grænseregionen og andre mindretal på moderne og tiltalende vis, hvad angår form og indhold”, sagde Hinrich Jürgensen.

Museet skulle efter planen have været officielt indviet den 11. juli med deltagelse af dronning Margrethe og den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, men som følge af coronapandemien blev åbningen udskudt en måned, mens besøget med de to statsoverhoveder blev flyttet til 2021.

Det nye byggeri har kostet ca. 30 millioner kroner og er det tyske mindretals største byggeprojekt siden opførelsen af Deutsches Gymnasium für Nordschleswig i Aabenraa i 1959. Både den danske og den tyske stat har bidraget økonomisk til projektet, der har også delstaten Slesvig-Holsten, Sønderborg Kommune og en række fonde blandt bidragsyderne.