Tilbage til nyhedsliste

Fejringen af 100-året for Genforeningen genstartes og forlænges

29. april 2021

100-året for Genforeningen blev skudt i gang med 700 aktiviteter i 2020. Men mange af de største aktiviteter måtte udsættes eller aflyses, da coronapandemien ramte Danmark. Fra den 6. maj og frem til oktober genstartes festlighederne, der kulminerer med bl.a. Dronningens besøg i Sønderjylland den 13. juni

Når fejringen af 100-året for Genforeningen genstartes fra 6. maj, bliver det med Dronning Margrethes besøg i Sønderjylland den 13. juni som kulmination. Her vil majestæten følge i sin farfar Christian 10.'s fodspor.

Når fejringen af 100-året for Genforeningen genstartes fra 6. maj, bliver det med Dronning Margrethes besøg i Sønderjylland den 13. juni som et af højdepunkterne. Her vil majestæten følge i sin farfar Christian 10.'s fodspor.

Illustration: Genforeningen 2020

Flere af de helt store begivenheder og mange lokale arrangementer, der i 2020 skulle have været afholdt i anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark måtte aflyses på grund af coronapandemien. Men nu bliver de afholdt, når den nationale fejring af genforeningsjubilæet genstartes fra 6. maj og forlænges helt frem til oktober. Fejringen, der sker i takt med den gradvise genåbning af Danmark, kulminerer med Dronning Margrethes besøg i Sønderjylland søndag den 13. juni, hvor hun vil følge i fodsporene på sin farfar, Kong Christian 10., på den rejse han foretog til Sønderjylland i juli 1920 efter Genforeningen.

Det, at fejringen af genforeningsjubilæet nu kan fortsætte, glæder Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), der er formand for Det Sønderjyske Præsidium, som sammen med en statslig styregruppe udgør jubilæets officielle forankring.

”Mange sønderjyder havde set frem til Dronningens besøg sidste sommer, og det glæder mig utroligt meget, at Dronningen som noget af det første efter genåbningen besøger os i Sønderjylland. Vi har i den grad en fest til gode, og jeg er taknemmelig for, at både store fyrtårne og lokale arrangementer har holdt ved og fundet ny plads i kalenderen, så vi kan fejre Genforeningen både i Sønderjylland, København og andre steder i landet”, siger Thomas Andresen i en pressemeddelelse.

Blandt de arrangementer, der bliver afholdt, er opførelsen af teaterstykket ’Romeo og Julie’ på Teatret Møllen, Haderslev, Sønderjysk Ambassade på historiefestivalen Golden Days, København, sangerfest på Skamlingsbanken, folkefest i Jelling, folkemøde i Ribe, digital stafet i Sønderjylland og Royal Run med startskud i Sønderborg. Aktiviteterne vil blive tilpasset den aktuelle coronasituation. 

Dronningen besøger Sønderjylland

Også Dronningens besøg i Sønderjylland den 13. juni er blevet tilpasset på grund af coronapandemien. Besøget, var oprindeligt planlagt til at vare i fire dage og skulle være kulmineret med majestætens deltagelse i den officielle markering af 100-året for Genforeningen i form af en stor Folkefest på Dybbøl Banke, med deltagelse af Kronprinsparret, statsminister Mette Frederiksen, Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther foruden 30.000 forventede deltagere.

Tilpasset omstændighederne afholdes Dronningens besøg nu på én dag, og Folkefesten er erstattet med en kort ceremoni på Dybbøl Banke og et efterfølgende show med officielle taler og underholdning i koncertsalen Alsion i Sønderborg. DR sender showet den 15. juni.

Som oprindeligt planlagt markerer Dronningen dog højdepunkter fra Christian 10.’s rejse gennem Sønderjylland. Foruden majestætens deltagelse i ceremonien på Dybbøl Banke, passerer Dronningen den gamle grænse ved Frederikshøj gennem en ny portal, ligesom hendes farfar gjorde det for godt 100 år siden. I Haderslev inviterer Domkirken desuden til festgudstjeneste, og Dronningen lægger også vejen forbi den nye genforeningspark ved Folkehjem i Aabenraa. 

Genforeningsåret, der måtte aflyses

Fejringen af 100-året for Genforeningen tog sin officielle begyndelse 10. januar 2020 på 100-årsdagen for Versailles-Fredens ikrafttræden, der afsluttede Første Verdenskrig. En gallaaften på Det Kongelige Teater og en konference på Christiansborg, arrangeret af Folketinget og Grænseforeningen, samt en festgudstjeneste i Vor Frue Kirke i København, arrangeret af Københavns Stift og Grænseforeningen, udgjorde optakten, og omtrent 300 aktiviteter i hele landet nåede at blive afviklet, før Danmark i marts lukkede ned på grund af coronapandemien. Markeringen blev dog genoptaget i takt med genåbningen af landet og omkring 400 aktiviteter blev afholdt i efterårsprogrammet, der sluttede 30. november 2020.

 

 • Læs mere: Sådan fejres 100-året for Genforeningen i 2021
  • 6. maj: Uddrag af Operaen ’Grænsemageren’ opføres på Folkehjem, Aabenraa
  • 9. maj-6. juni: Digital stafet med DGI Sønderjylland
  • 10.-16. maj: ’Sønderjysk Ambassade’ på historiefestivalen Golden Days, København
  • 28. maj: Premiere på teaterstykket ’Romeo og Julie’ på Teatret Møllen, Haderslev
  • 13. juni: Dronningen besøger Sønderjylland
  • 14. august: Sangerfest på Skamlingsbanken
  • 12. september: Royal Run med startskud i Sønderborg
  • 17.-18. september: Folkefest i Jelling
  • 14.-17. oktober: Folkemøde i Ribe

  Læs mere og find mange flere aktiviteter på genforeningen2020.dk.