Tilbage til nyhedsliste

Fejringen af Genforeningen går i gang

9. januar 2020

Konference om grænser på Christiansborg, festgudstjeneste i Københavns Domkirke med Dronningens deltagelse, gallaforestilling i Det Kongelige Teater og meget mere.

Joy Mogensen holdt tale, da programmet for Genforeningen 2020 onsdag blev præsenteret i DR Koncerthuset.

Joy Mogensen holdt tale, da programmet for Genforeningen 2020 onsdag blev præsenteret i DR Koncerthuset.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

De officielle begivenheder, hvor Grænseforeningen er medarrangør af de to førstnævnte, står i kø i disse dage, hvor fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening begynder. Men de officielle begivenheder er netop kun indledningen på genforeningsåret. Over 1000 arrangementer vil blive afholdt over hele landet frem til 12. juli 2020, hvor den officielle fejring afsluttes med en festgudstjeneste i Ribe Domkirke, hvor Dronningen og den tyske forbundspræsident, Frank Walter Steinmeier, forventes at deltage.

Det fremgik på et pressemøde, der blev afholdt i DR Koncerthuset onsdag, hvor programmet for alle arrangementer i forbindelse med Genforeningen 2020 blev offentliggjort.

Ved pressemødet blev der holdt tale af bl.a. kulturminister Joy Mogensen (S), der fremhævede kongehusets rolle i genforeningsfejringen, ligesom hun nævnte Dronningens nytårstale, hvori Dronningen nævnte ordet ”hjerteland”. Det ord var blevet introduceret af et medlem af det danske mindretal under Dronningens besøg i Sydslesvig i september.

”Det var et ord, jeg ikke have hørt om. Men i det øjeblik, man hører det, ved man, hvad det er. Det er det land, man bærer i sit hjerte”, sagde Joy Mogensen.

Simon Faber, der er projektleder for Sekretariatet for Genforeningen 2020, sagde i sin tale, at han håbede, at de mange arrangementer i genforeningsåret kan være med til at vise, at Genforeningen fylder meget i Danmarks historie.

”Rigtig meget kan spores tilbage til det forløb”, sagde Simon Faber.

De mange arrangementer kan man nærstudere på hjemmesiden www.genforeningen2020.dk, ligesom man kan blive klogere ved at læse i den netop udkomne Programbog, Genforeningen 2020, 100-året for Danmarks Genforening.

En kampagne om Genforeningen vil blive lanceret på de sociale medier i den kommende tid, herunder en film med skuespiller Bodil Jørgensen, der på klingende sønderjysk holder en nytårstale om Genforeningen.

Formand for Det Sønderjyske Præsidium Thomas Andresen (V) og Henrik Bo Nielsen, direktør for Kultur, Børn og Unge, DR, var også med til at præsentere det omfattende program, ligesom der også var sang af DRs Vokalensamle, der bl.a. sang ”I Danmark er jeg født”.

Se det omfattende program på www.genforeningen2020.dk

Se Grænseforeningens arrangementer i 2020 på www.graenseforeningen.dk