Tilbage til nyhedsliste

Forsvarsminister inspicerer danske kampvogne i Flensborg

14. marts 2023

Leopard 1-kampvognene, som det danske forsvar har købt i Flensborg, er ved blive klargjorte, så de kan sendes til Ukraine i foråret. Fungerende forsvarsminister inspicerede fredag arbejdet.

Danmark sender kampvogne fra Flensborg til Ukraine

Danmark sender kampvogne fra Flensborg til Ukraine.

Foto: Wikimedia Commons

Danske Leopard 1-kampvogne, som nu ejes af virksomhed i Flensborg, er på vej til Ukraine. Den særlige form for grænsehandel går ud på, at Danmark har købt de tyskproducerede Leopard-kampvogne, som det danske forsvar har brugt i en årrække, tilbage.  

Forventningen er, at de første kampvogne bliver leveret i foråret, nogle medier skriver til maj.

Det danske forsvarsministerium oplyser i en pressemeddelelse, at fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og statssekretær fra det tyske forsvarsministerium, Thomas Hitschler, har været på besøg hos Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) for at blive opdateret på arbejdet med at klargøre kampvognene.

”Jeg er meget begejstret for at have besøgt FFG. Jeg var der for at se, at arbejdet med at klargøre Leopard 1-kampvogne til Ukraine skrider frem, så vi kan få dem afsted hurtigst muligt. Jeg er stolt over, at Danmark i samarbejde med andre lande støtter ukrainernes frihedskamp med en stor og vigtig donation, og vi håber fortsat på at kunne levere de første kampvogne til Ukraine i løbet af foråret,” siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Med bred opbakning fra Folketinget har regeringen indgået et samarbejde med Tyskland og Holland om at donere mindst 100 kampvogne af typen Leopard 1 til Ukraine.

Det amerikanske medie Forbes beskriver i en artikel Leopard 1-kampvognen. Ifølge beskrivelsen er det ikke den mest moderne kampvogn i verden. Men den er nogenlunde samtidig med den tungere Leopard 2A4, som den deler mange delsystemer med.  

Leopard 1 har en anstændig optik og ildkontrol og en effektiv hovedkanon på 105 millimeter. Det gør den til effektiv ildstøtte til hurtigt bevægende mekaniseret infanteri. Når infanteriet løber ind i et russisk støttepunkt, tilkalder de kampvognene for at sætte et par 105 millimeter runder ind i den russiske position.

Men Leopard 1-kampvognene er ikke egnede til direkte kamp med russiske kampvogne, hvis 125 millimeter hovedkanoner vil skyde lige igennem Leopard 1'ernes tynde panser, skriver Forbes.

Danmark lancerede ifølge Forsvarsministeriet projektet om at renovere Leopard 1-kampvognene sammen med Holland og Tyskland i begyndelsen af februar. Første delmål i projektet er at kunne levere kampvogne til to bataljoner – svarende til cirka 80 kampvogne – så hurtigt som muligt. De første kampvogne ventes at være klar i løbet af foråret og vil blive brugt til at træne ukrainske styrker.

”Vores samarbejde om donation af et så stort antal Leopard 1-kampvogne går fint i spænd med andre landes levering af kampvogne til Ukraine, og det vores fælles projekt understreger vigtigheden af samarbejdet mellem nationer og industrien. Det er helt afgørende for den fortsatte støtte til Ukraine,” siger Troels Lund Poulsen.

Ukraine vil som en del af projektet blive tilbudt uddannelse og træning i brugen af kampvognene, ligesom der vil medfølge reservedele og en ammunitionspakke.

Snesevis af ukrainske soldater har ifølge Reuters netop afsluttet en fire uger lang træning i Spanien i, hvordan man betjener kampvognen Leopard 2A4, som er den slags kampvogne, Spanien har doneret til Ukraine. Nyhedsbureauet Reuters skriver med en erklæring fra Spaniens væbnede styrker som kilde, at i alt 40 kampvognsbesætningsmedlemmer og 15 mekaniske specialister fra Ukraine har gennemgået træning i at bruge kampvognen på en militærbase i Zaragoza.

Det fælles projekt er seneste eksempel på Danmarks samarbejde med andre lande om at adressere Ukraines militære behov, skriver det danske forsvarsministerium. Projektet er åbent for, at flere lande kan tilslutte sig senere.