Tilbage til nyhedsliste

Genforeningsåret forlænges til 2021

14. april 2020

Markeringen af 100-året for Genforeningen forlænges til sommeren 2021 på grund af coronakrisen. Dronning Margrethe besøger først Sønderjylland i dagene omkring Genforeningsdagen 15. juni 2021.

Genforeningsåret bliver som følge af coronakrisen forlænget til 2021.

Genforeningsåret bliver som følge af coronakrisen forlænget til 2021.

Foto: Sekretariatet for Genforeningen 2020

Den aktuelle coronakrise betyder nu, at markeringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark forlænges til sommeren 2021. Det har Det Sønderjyske Præsidium og en række nøgleaktører besluttet kort før påske. Det skete efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde den 6. april meddelte, at forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august.

”Markeringen af 100-året for Genforeningen er i høj grad en folkelig begivenhed, hvor mennesker mødes til foredrag, sangarrangementer og folkefester. Men i en tid, hvor vi alle bliver bedt om at holde afstand til hinanden, har det folkelige og festlige møde trange kår", siger Thomas Andresen, borgmester i Aabenraa Kommune og formand for Det Sønderjyske Præsidium i en pressemeddelelse.

"Derfor har vi besluttet at udvide rammen for programmet, så aktørerne kan placere sig på et velegnet nyt tidspunkt i en koordineret kalender”, tilføjer han.

Forlængelsen betyder, at genforeningsmarkeringen ikke afsluttes i juli, men fortsætter frem til og med november 2020. I maj og juni 2021 vil et tæt program på ca. seks uger bygge op til det afsluttende højdepunkt, der udgøres af dronning Margrethes rundtur i Sønderjylland, som var planlagt til at finde sted den 9.-12. juli 2020. Det var planen, at Dronningen og den kongelige familie skulle have besøgt området ad den samme rute, som Dronningens farfar, Christian 10., fulgte i 1920. Nu vil det kongelige besøg i stedet blive gennemført med Genforeningsdagen den 15. juni 2021 som omdrejningspunkt, meddeles det i en pressemeddelelse fra Kongehuset.

Fastholdelsen af forsamlingsforbuddet betyder også, at DGI’s 2020-stafet gennem de syv sønderjyske kommuner samt den grænseoverskridende cykeltur, ’Team Grænzland’, der er arrangeret af det tyske mindretal i Sønderjylland og det danske mindretal i Sydslesvig, rykkes til foråret 2021. Også Sangerfesten på Skamlingsbanken, der er Kolding Kommunes store projekt, rykkes til foråret 2021.

Det samlede program for genforeningsjubilæet består af mere end 1100 arrangementer. Ca. 300 arrangementer nåede at blive gennemført, inden coronakrisen medførte et forsamlingsforbud. Det oplyser Sekretariatet for Genforeningen 2020.

Også De danske Årsmøder i Sydslesvig, der arrangeres af det danske mindretals kulturorganisation, Sydslesvigsk Forening (SSF), er aflyst som følge af coronaepidemien. Det undersøges nu, om årsmøderne kan holdes efter sommerferien, oplyser SSF.