Tilbage til nyhedsliste

Genforeningsfest med Dronningen dækkes på DR og TV2

11. juni 2021

Når Dronning Margrethe og den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier på søndag deltager i genforeningsfestlighederne i Sønderjylland kan danskerne følge med fra morgenstunden på TV

Dronning Margrethes deltagelse ved de officielle genforeningsfestligheder den 13. juni i Sønderjylland dækkes på DR og TV2. Her ses Dronningen ved ankomst til en festgudstjeneste i Københavns Domkirke den 12. januar 2020, da festlighederne i anledning af Genforeningen 2020 blev indledt.

Dronning Margrethes deltagelse ved de officielle genforeningsfestligheder den 13. juni i Sønderjylland dækkes på DR og TV2. Her ses Dronningen ved ankomst til en festgudstjeneste i Københavns Domkirke den 12. januar 2020, da festlighederne i anledning af Genforeningen 2020 blev indledt.

Foto: Thomas Tolstrup

På søndag den 13. juni er der fest i Sønderjylland, når den officielle fejring af 100-året for Genforeningen finder sted med et års forsinkelse på grund af coronapandemien. Festen dækkes af både DR og TV2.

Dagen begynder med, at dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian følger i kong Christian 10.’s fodspor og kl. 10 kører i karet over den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding. Karetkørslen foregår samme sted som kong Christian 10. den 10. juli 1920 red over den gamle grænse på sin hvide hest, og der vil være opstillet en fortolkning af æresporten fra 1920, ligesom Dronningen vil holde tale og indvie en skulptur.

Derefter kører Dronningen, kronprinsen og prins Christian videre i bil til dansk-tysk festgudstjeneste i Haderslev Domkirke, der varer fra kl. 11 til 11.30, hvor bl.a. også den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier og hustru, Elke Büdenbender, den slesvig-holstenske ministerpræsident Daniel Günther (CDU), statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes mand, Bo Tengberg, samt Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) deltager. Gudstjenesten vil foregå på både dansk og tysk, skriver Haderslev kommune på sin hjemmeside.

Danskerne kan følge med i genforeningsfestlighederne hjemme fra stuerne, idet DR1 sender direkte fra kl. 8.30 med reportage fra karetkørslen og festgudstjenesten og en efterfølgende ceremoni i Kongeskansen på Dybbøl Banke, hvor både Dronningen og forbundspræsidenten deltager.

På TV2 kan man fra kl. 8.10 se ’Go’morgen Danmark – dronningen og Genforeningen’ med reportage og interviews, hvor der afsluttes med en genudsendelse af Cecilie Frøkjærs interview med Dronningen om Genforeningen, der blev sendt første gang i 2020.

På DRP1 kan man kl. 8 lytte til en optakt til festgudstjenesten i programmet Pilgrim ved journalist Anders Laugesen.

Til det officielle program, som ikke dækkes på hverken DR1 eller TV2, hører, at Dronningen besøger Genforeningsparken ved Folkehjem i Aabenraa, ligesom Dronningen og forbundspræsidenten besøger Deutsches Museum i Sønderborg sammen. Herefter overværer Dronningen en koncert i Alsion i Sønderborg. Om aftenen afholder Dronningen reception for indbudte gæster på Kongeskibet Dannebrog, herunder Grænseforeningens formand, biskop Peter Skov-Jakobsen, hvorefter Dronningen afholder middag for det tyske præsidentpar og statsminister Mette Frederiksen og hendes mand samme sted.