Tilbage til nyhedsliste

Hverdagslivet i grænselandet skildres i 40 videoer

31. marts 2022

Hvordan ser hverdagen ud, når man er en del af et mindretal og bor i et grænseland? Hvad spiser man? Hvor køber man ind? Og hvor sender man sit barn i skole?

I 20 korte videoer kan du opleve hverdagslivet for mindretallene i grænselandet.

I 20 korte videoer kan du opleve hverdagslivet for mindretallene i grænselandet.

Foto: Grænseforeningen

De spørgsmål og mange flere svarer medlemmer af det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland på i projektet ’Hverdagsliv i grænselandet’, der består af i alt 40 videoer. Det er Grænseforeningen, der står bag projektet, der er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 550.000 kr. 

Hanne Sundin, der er direktør for Grænseforeningen, siger: 

”Hverdagsliv er det liv, som leves hver dag. Grænseforeningen ønsker med dette projekt at sætte fokus på de mennesker, der er en del af to mindretal i det dansk-tyske grænseland og deres hverdag”. 

”Mange danskere fik kendskab til mindretallene i forbindelse med genforeningsfestlighederne, men også nu, hvor det igen er blevet hverdag, er det vigtigt, at vi husker mindretallene. I Grænseforeningen håber vi, at dette projekt kan være med til at fastholde interessen for mindretallene og det dansk-tyske grænseland i den danske befolkning, og vi er meget taknemmelige for bevillingen fra A.P. Møller Fonden, der har gjort projektet muligt.” 

De 40 videoer, der vil være en del af Grænseforeningens oplysning- og undervisningsmateriale, kan frit benyttes på graenseforeningen.dk og kan ses på Grænseforeningens YouTube-kanal. Her kan man bl.a. møde 22-årige Linea Kopf fra Flensborg, der laver vegetarisk millionbøf, 55-årige Kurt Andresen fra Bylderup-Bov, der driver et økologisk landbrug med forbindelser over grænsen til Tyskland, og 67-årige Christa Toft, der bor i Aabenraa og aldrig har været bange for at sige, at hun er hjemmetysker, selvom det ikke altid har været problemfrit.   

Andre videoer præsenteres under overskriften: ”Hvad sker der i grænselandet”. Her kan man blandt andre møde Stefan Seidler, der er den første dansker i Forbundsdagen i Berlin i 60 år, Jørgen Mads Clausen, afgående bestyrelsesformand for Danfoss på Als, og tidligere kultur- og kirkeministre Mette Bock og Bertel Haarder, der begge er engagerede i forsøget på at få grænselandet anerkendt som UNESCO immateriel verdensarv.