Tilbage til nyhedsliste

Mindretal blev fremhævet ved Slesvig-Holstens 75-års jubilæum

25. august 2021

Det danske mindretal blev sammen med friserne og sinti og romaerne fremhævet som en vigtig del af den slesvig-holstenske historie, da Tysklands nordligste delstat søndag fejrede 75-års jubilæum.

”Vi rækker hånden ud til vores danske naboer og de danskere, der lever hos os”, sagde Daniel Günther ved fejringen af Slesvig-Holstens 75-års jubilæum ved Gottorp Slot.

”Vi rækker hånden ud til vores danske naboer og de danskere, der lever hos os”, sagde Daniel Günther ved fejringen af Slesvig-Holstens 75-års jubilæum ved Gottorp Slot.

Foto: fra videooptegnelse af festen / www.youtube.com/schleswigholstein

Slesvig-Holsten fejrede søndag den 22. august 75-års jubilæum med en stor folkefest på Gottorp Slot ved Slesvig by. Ved den officielle fejring, som bl.a. ministerpræsident Daniel Günther (CDU) og landdagsnæstformand Kirsten Eickhoff-Weber (SPD) deltog i, blev det danske mindretals betydning fremhævet. Det samme gjorde delstatens to andre anerkendte mindretal, friserne og sinti og romaerne. Det skriver Flensborg Avis.

”Tilnærmelsen til og anerkendelsen af det danske mindretal hører til milepælene”, sagde Kirsten Eickhoff-Weber om Slesvig-Holstens historie ifølge Flensborg Avis.

Adspurgt om, hvad der er det særlige ved Slesvig-Holsten, svarede Kirsten Eickhoff-Weber:  

”Mangfoldighed. Om det er friserne, om det er sinti og romaerne, er der en bekendelse til, at vi er mange, vi er forskellige og alligevel er vi enige. Det er noget, der berører mig.”

Også Daniel Günther fremhævede mindretallenes rolle og understregede flertalsbefolkningens åbenhed over for det danske.

”Vi rækker hånden ud til vores danske naboer og de danskere, der lever hos os”, sagde Daniel Günther ifølge Flensborg Avis.

Hilsen fra mindretallene

Slesvig-Holstens tre anerkendte mindretal, danskerne, friserne og sinti og romaerne, samt det tyske mindretal i Sønderjylland gik i anledning af delstatsjubilæet sammen om en fælles videohilsen på de fire mindretals sprog.   

”Det danske mindretal er forankret i Slesvig-Holstens forfatning. Det er et meget vigtigt demokratisk tegn. Det viser, at Slesvig-Holsten er mangfoldigt. Slesvig-Holsten er tysk, men også lidt dansk”, siger Jens A. Christiansen, generalsekretær for Sydslesvigsk Forening (SSF) i videoen.

Kulturudvalgsformand Marion Petersen, Bund Deutscher Nordschleswiger overbragte også en hilsen på samme video.

”Delstatens indsats for mindretal, som også gælder os tyske i Nordslesvig, ser og værdsætter vi også nord for grænsen. Mange tak for indsatsen. Hjerteligt tillykke!”, siger hun.    

I anledning af Slesvig-Holstens 75-års jubilæum blev der afholdt folkefest på Gottorp Slot. Her ses en videooptagelse af fejringen.

Det danske mindretal, det tyske mindretal, friserne og sinti og romaerne ønsker i denne video delstaten Slesvig-Holsten tillykke med 75-års jubilæet.