Tilbage til nyhedsliste

Nazi-genstande stjålet fra Deutsches Museum i Sønderborg

3. november 2020

Uniformer og andre genstande, der skulle belyse det tyske mindretals nationalsocialistiske historie på det nyligt genåbnede Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg, er blevet stjålet af ukendte gerningsmænd natten til tirsdag den 3. november.

Waffen SS uniform fra Deutsches Museum Sønderborg

Ukendte gerningsmænd gik målrettet efter genstande fra det tyske mindretals nationalsocialistiske historie, da der natten til tirsdag den 3. november var indbrud på Deutsches Museum Nordschleswig.

Foto: Deutsches Museum Nordschleswig

Genstande fra det tyske mindretals nationalsocialistiske historie er natten til tirsdag den 3. november blevet stjålet fra Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg i forbindelse med et indbrud begået af ukendte gerningsmænd.

Indbruddet ærgrer Uwe Jessen, der er generalsekretær for mindretallets hovedorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), som driver museet. 

”På museet vil vi gerne vise hele mindretallets historie, også den nationalsocialistiske. Det er noget, vi er blevet rost for, men det er nu blevet vanskeliggjort, da vi mangler vigtige udstillingsgenstande, der belyser denne periode”, siger Uwe Jessen.

Under indbruddet blev der målrettet gået efter genstande, der belyser det tyske mindretals nationalsocialistiske historie, primært forskellige uniformer. Uniformerne er ifølge Uwe Jessen eftertragtede og værdifulde trofæer i samlerkredse, og de var nogle af de mest værdifulde genstande i museets samling.

”Vi havde uniformer fra et medlem af mindretallet fra både hans tid i Jungenschaft Nordschleswig, der var mindretallets pendant til Hitlerjugend, og fra Waffen SS. Og vi havde hans fangedragt, fra da han havde siddet i russisk fangelejr. Det er unikke genstande, som vi nok ikke vil kunne skaffe igen”, siger Uwe Jessen og udtrykker håb om, at samlere, der måtte blive kontaktet vedrørende de stjålne genstande, vil tage kontakt til BDN.

På trods af indbruddet, der efterforskes af politiet, forbliver Deutsches Museum åbent.

Deutsches Museum har siden 1988 fortalt det tyske mindretals historie. I august 2020 genåbnede museet efter en større renovering for 30 millioner kroner.