Tilbage til nyhedsliste

Ny almanak hylder ildsjæle i musiklivet

26. november 2021

Sønderjysk Almanak, der netop er udkommet i sin 29. udgave, skildrer det lokale musikforeningsliv og dets ildsjæle.

Sønderjysk Almanak 2022

Forsiden af Sønderjysk Almanak 2022 prydes af Trøjborgs Slotsruin.

Foto: Grænseforening

Sønderjysk Almanak 2022 har musikliv som tema, og den er spækket med skildringer fra musikforeningslivet i Sønderjylland. Det er et vigtigt tema at sætte fokus på netop i år, mener almanakkens chefredaktør Britta Slot Johnsen.

”Vi har et livligt musikliv i Sønderjylland med mange sang- og kortraditioner. Selvom det igen har været et meget svært år at mødes, har vi så småt kunne komme i gang igen med musikforeningslivet, og det er derfor det, der er emnet i år”, siger Britta Slot Johnsen.

Almanakken giver igennem portrætter og artikler indblik i de foreninger og ildsjæle, der præger sønderjysk musikforeningsliv.

”For eksempel kan man i almanakken læse portrætter om to meget forskellige kor og to meget forskellige orkestre. Et af dem er Sønderjysk Amatør Symfoniorkester, der er et fuldt besat symfoniorkester, der blandt andet optræder med en nytårskoncert”, siger Britta Slot Johnsen.

Almanakken indeholder også historiske fortællinger fra området.

”Vi har flere historiske artikler i almanakken i år, for eksempel en fantastisk historie om Flensborg-bevægelsen i afstemningskampen 1919-1920, og hvilke konsekvenser den havde, skrevet af historiker og direktør af Sønderborg Museum, Axel Johnsen”, siger Britta Slot Johnsen.

Trøjborgs Slotsruin pryder i år forsiden af almanakken. Trøjborg har engang har været et imposant renæssanceslot. En artikel beretter om Trøjborgs 800 år gamle historie, om hvordan slottet gik fra storhedstid til ruin.

Sønderjysk Almanak 2022 udgives af Sønderjydsk Skoleforening. Bogen er på 240 sider og indeholder også klassiske almanakelementer såsom en oversigt over dagenes navne, en astronomisk kalender og en tabel over højvandstider ved Vestkysten. Man kan også finde adresser og telefonnumre på en lang række sønderjyske og sydslesvigske foreninger. Almanakken kan købes hos boghandlere eller bestilles på www.sønderjyskalmanak.dk og koster 100 kr.