Tilbage til nyhedsliste

Ny genforeningssang kommer med i Højskolesangbogen

15. juni 2020

Den nye genforeningssang ’Hver dag en ny dag’, der er skrevet af digter og forfatter Pia Juul med melodi af højskolelærer Marianne Søgaard, kommer med i den 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til efteråret.

Den nye genforeningssang ’Hver dag en ny dag’ kommer med i 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til efteråret. Genforeningssangen er skrevet af digter og forfatter Pia Juul, og melodien er komponeret af højskolelærer Marianne Søgaard. Her er det Marianne Søgaard, der spiller flygel og synger sammen med lærere og elever på Silkeborg Højskole. 

Video: Grænseforeningen

Den nye genforeningssang ’Hver dag en ny dag’ kommer med i den 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til efteråret. Genforeningssangen er skrevet af digter og forfatter Pia Juul, og melodien er komponeret af højskolelærer Marianne Søgaard. Den nye genforeningssang præsenteres med en video i anledning af Genforeningsdagen den 15. juni (se videoen øverst på siden). På denne dag i 1920 var det, at Sønderjyllands genforening med Danmark trådte i kraft. Det er Marie de Fine Licht, souschef og projektleder for Genforeningen 2020 i Grænseforeningen, der har taget initiativ til sangen, som præsenteres af Folkehøjskolernes Forening og Grænseforeningen i fællesskab.

”Vi er meget glade for at kunne præsentere denne nye sang i år, hvor vi markerer 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark, men hvor så meget er blevet aflyst på grund af corona. Heldigvis kan vi stadig synge sammen, og det håber vi, man vil gøre rundt omkring i hjemmene, på arbejdspladsen og ved de genforeningsarrangementer, der nu forhåbentlig snart kan finde sted igen. Vi håber også, at man vil lade sig inspirere af sangens ord og toner til at sætte fokus på håb og fællesskab. På den måde viser vi i fællesskab, at Genforeningen er relevant i dag”, siger Marie de Fine Licht.

Rasmus Borring, der er forlagsredaktør i Folkehøjskolernes Forening, glæder sig over, at den nye sang kommer med i den nye udgave af Højskolesangbogen.

”Begivenheder i samfundet skal afspejle sig i brugen af vores folkekultur, så vi kan synge om dem og holde dem levende. Derfor er vi meget glade for, at der netop kommer en ny sang med i den kommende udgave af Højskolesangbogen om Genforeningen, så vi kan blive mindet om det væsentlige i tiden. Derudover er sangen et udtryk for en mere dynamisk tilgang til danskhed, og at Højskolesangbogen rummer både tradition og aktualitet”, siger Rasmus Borring.

Den nye udgave af Højskolesangbogen udkommer 12. november 2020 og består af i alt 601 sange. 150 af dem er nye, og 125 sange udgår. Det er Jørgen Carlsen, tidligere forstander på Testrup Højskole, der har været formand for Højskolesangudvalget. Den seneste udgave af Højskolesangbogen udkom i 2006.

Marianne Søgaard, der har komponeret melodien til den nye genforeningssang 'Hver dag en ny dag', spiller flygel og synger sammen med lærere og elever på Silkeborg Højskole i ny video.

Marianne Søgaard, der har komponeret melodien til den nye genforeningssang 'Hver dag en ny dag', spiller flygel og synger sammen med lærere og elever på Silkeborg Højskole i ny video.

Foto: Fra video