Teatret Møllen i Haderslev opfører til sommer Romeo og Julie i en dansk-tysk udgave.

Foto: Søren H. Skaaning

Det sker i 2020

Genforeningen 1920-2020

Læs her om udvalgte arrangementer, der markerer 100-året for Genforeningen. 

I første halvdel af 2020 bliver 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark markeret på forskellig vis. Her kan du læse om nogle af de arrangementer, der vil finde sted.

Shakespeare-drama bliver til grænselandsfortælling

Shakespeares klassiske fortælling om Romeo og Julie bliver i 2020 nyfortolket i en grænselandsudgave af  Teatret Møllen, Haderslev. I stykket vil Romeos familie være dansktalende, mens Julies familie taler tysk. Manuskriptforfatter er Niels Brunse, der modtog Weekendavisens Litteraturpris i 2018 for sin oversættelse af Shakespeares samlede skuespil til nutidsdansk. Instruktør er Rasmus Ask. Stykket har premiere den 8. juni 2020.

Folkemøde i Ribe 21.-24. maj

Ribe Stift er initiativtager til ‘Grænsen – et folkemøde i Ribe’ 21. til 24. maj 2020. Det vil blive tre dages omfattende program med seminarer, foredrag og debatter, musik, teater, litteratur og film og ikke mindst mad, herunder sønderjysk kaffebord og fællesspisning. “Overalt i de sønderjyske kirker og på de sønderjyske kirkegårde findes mindet om ofrene for de krige, der blev en del af grænselandets – blodige – historie. Det er en naturlig forpligtelse for Ribe Stift at bidrage til markeringen af denne betydningsfulde nationale begivenhed”, lyder det på www.folkemødeiribe.dk.

Sangen genforener

Sangens Hus, der er et samarbejde med sangaktører i hele Danmark, vil i 2020 markere Genforeningen ved at sætte fokus på sangens betydning for fællesskab, kultur og identitet før, under og efter Genforeningen. Det vil bl.a. ske gennem skolekoncerter, podcasts og foredrag samt ved ‘Sangerfesten’ den 6. juni 2020 på Skamlingsbanken, der ligger mellem Kolding og Christiansfeld. Derudover vil en cd med ca. 20 sange, der alle relaterer til genforeningsmarkeringen, blive indspillet med deltagelse af bl.a. Sønderjyllands Symfoniorkester.

Genforeningsbus kører Danmark og Sydslesvig rundt

Museum Sønderjylland står bag Genforeningsbussen, som fra januar til juli måned 2020 vil besøge folkeskoler og gymnasier i både Danmark og Sydslesvig med det formål at oplyse og undervise om Genforeningen. Med i bussen er museets formidlingspersonale og øvrige fagfolk.

Europæiske unge, der er optaget af mindretalsspørgsmål, mødes på Jaruplund Højskole i 2020. Her er nogle af dem samlet i Palace of Culture i Târgu Mures, Rumænien, i 2019.

Europæiske unge, der er optaget af mindretalsspørgsmål, mødes på Jaruplund Højskole i 2020. Her er nogle af dem samlet i Palace of Culture i Târgu Mures, Rumænien, i 2019.

Foto: Bereczky Zsolt

Unge europæere besøger grænselandet i 2020

Fra den 28. marts til 28. juni 2020 samles europæiske unge i det dansk-tyske grænseland på Jaruplund Højskole på et 13 uger langt højskolekursus, Minority Changemaker Programme. Højskolekurset er blevet til i et samarbejde mellem Grænseforeningen, Jaruplund Højskole, Syddansk Universitet og den europæiske mindretalsorganisation Youth of European Nationalities (YEN). Kurset giver ECTS-point og giver unge europæere indsigt i mindretalsspørgsmål som en vej til at skabe et stærkere Europa. Unge fra 18 til 30 år kan stadig nå at tilmelde sig kurset, der koster 500 euro, dvs. 3.800 kr., inkl. studietur til Polen, deltagelse i Folkemødet på Bornholm og Roskilde Festival. Læs mere på www.minoritychangemaker.eu.

5000 sydslesvigske elever på besøg

5000 elever fra det danske mindretals skoler i Sydslesvig vil i uge 20, 2020, besøge skoler i Danmark. Formålet er, at de sydslesvigske elever fastholder og udvikler deres kulturelle og sproglige forhold til Danmark, mens de danske elever får udvidet deres horisont. ‘Ung Genforening’ arrangeres af Dansk Skoleforening for Sydslesvig, og besøget finder sted, så eleverne kan deltage i events ved genforeningssten rundt omkring i landet, ‘Genforen dit fællesskab’, den 14. maj 2020. Læs mere side 36.

Dansk-tysk ungdomsparlament

Grænseforeningen Ungdom arrangerer ‘Ungdomstopmøde 2020’, der skal skabe et forum for, at politisk engagerede unge fra Danmark og Tyskland kan knytte bånd. På programmet er bl.a. det dansk-tyske samarbejdes fremtid. Ungdomstopmødet finder sted den 27.-30. marts 2020 først i den slesvig-holstenske landdag i Kiel og derefter i Folketinget i København.

Undervisningsmateriale på både dansk og tysk

I forbindelse med Genforeningen 2020 har Grænseforeningen udarbejdet undervisningsmateriale på både dansk og tysk. Det kan findes på www.ietgraenseland.dk, hvor der er opgaver om det dansk-tyske grænseland, der henvender sig til danske og tyske elever på ungdomsuddannelserne. Undervisningsmaterialet er tænkt til brug i fagene historie og samfundsfag og kan også bruges i de danske gymnasiers tyskundervisning. Find undervisningsmateriale på www.ietgraenseland.dk.

Landstingssalen danner ramme om en konference den 10. januar 2020.

Landstingssalen danner ramme om en konference den 10. januar 2020.

Foto: David Kahr

Hvad betyder grænsen i dag?

Folketinget og Grænseforeningen indleder genforeningsfestlighederne i 2020 med en konference i Landstingssalen på Christiansborg den 10. januar 2020: ‘Genforeningen 1920-2020. Hvad betyder grænsen i dag?’. Konferencen vil sætte fokus på de historiske, politiske og kulturelle aspekter af grænsedragningen i 1920 og trække perspektiver til grænsebegrebet i dag. På konferencen vil der være oplæg ved historiker Jes Fabricius Møller, Københavns Universitet, historiker Oliver Auge, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel, overinspektør Dorthe Aagesen, Statens Museum for Kunst og Steen Bo Frandsen, SDU, m.fl. 

Nyt spil om grænser

‘Lige til grænsen’ er et nyt og underholdende quizspil om alverdens grænser, der kan købes fra marts 2020. Man kan både dyste mod hinanden og arbejde sammen. Spillet er lavet og udgivet af Grænseforeningen i anledning af Genforeningen 2020.

Se flere arrangementer her.