Tilbage til nyhedsliste

Ny kulturminister er også minister for grænselandets mindretal

16. december 2022

Statsminister Mette Frederiksen (S) har torsdag formiddag præsenteret Danmarks nye regering, der består af partierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.

Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne er Danmarks nye kulturminister.

Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne er Danmarks nye kulturminister.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Grænseforeningen havde en reporter på plads, da der var ministeroverdragelse i Kulturministeriet, og Ane Halsboe-Jørgensen (S) gav faklen videre til Jakob Engel-Schmidt (M), som hermed bliver den ny minister udbredelsen af den danske kultur, også syd for grænsen, for mindretallene på begge sider af grænsen og for det kulturelle samarbejde mellem Danmark og Tyskland.

Der er noget særligt i luften, når magten skifter, og det velkendte i fremtiden skal formes af noget nyt. I Kulturministeriet blev forandringerne markeret i et lille, propfyldt lokale, hvor varmen fra de mange mennesker stod i kontrast til den frostklare luft udenfor. Der var fyldt med presse, embedsmænd og ledende personligheder fra de danske kulturinstitutioner og forplejninger i form af drinks med bobler i lokalet ved siden af.

Snakken går og samler sig som et lydtæppe under loftet. Indtil der lyder lidt støj bag en af dørene bag mikrofonerne, der er stillet op. Så åbnes døren, og kulturministeriets departementschef Dorte Nøhr Andersen træder ind med de to ministre bag sig.

Ane Halsboe-Jørgensen, som lige er præsenteret for dronningen som ny beskæftigelsesminister, og Jakob Engel-Schmidt, som nu skal have overdraget sit første ministerium som Danmarks nye kulturminister, og dermed også som minister for Sydslesvig og mindretallene i grænselandet.

Efter taler fra departementschefen og den afgående minister, overrækker Ane Halsboe-Jørgensen traditionen tro en gave til sin efterfølger: en kaffekop til bilen og de lange køreture.

Det bliver godt, for så kan Jakob Engel-Schmidt holde sig frisk, når han skal på besøg hos det danske mindretal i Sydslesvig.

Jakob Engel-Schmidts gave til sin forgænger er mere personlig. Hans far var pottemager, og hun får en skål, han har lavet.

Han kan helt sikkert få lidt ekstra kulturelt med hjem fra besøg i Flensborg efter at have besøgt kunsthåndværkerne i byens hyggelige og unikke gårdmiljøer.

”Kultur er alt det vi laver, når vi ikke går på arbejde. Men også fundamentet for dannelse, demokrati og trivsel. Det vil jeg arbejde for mere af, mens jeg glæder mig til at mødes, lytte og lade mig begejstre af alle de dygtige mennesker i kultur-Danmark”, siger den ny kulturminister i sin tale.

I det danske mindretal i Sydslesvig glæder Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), sig til at lære den nye minister at kende.

”Vi ser frem til et godt samarbejde. Jeg håber, at vi hurtigt får mulighed for at vise den nye minister rundt i Sydslesvig, så vi kan lære hinanden at kende. For os er det vigtigt at have en tæt, personlig kontakt til ikke bare ministeren, men også Kulturministeriet og regeringen generelt”, siger Gitte Hougaard-Werner.

Jakob Engel-Schmidt er 39 år gammel, født i Birkerød og uddannet cand.merc. i international business på CBS. Fra 2009-11 var han formand for Venstre Ungdom. I 2021 blev han en del af Moderaterne og har frem til regeringsdannelsen været partiets politiske ordfører.

Og i stedet for at gå som katten om den varme risengrød, så lad os bare nævne det: Han kom galt afsted og blev taget i bilen med stoffer i blodet. Det har han lært af og rejst sig fra. Politikerkollegaen Jacob Mark fra SF skrev i anledning af regeringsdannelsen på Twitter:

”Den person, jeg sender flest tanker i dag, er dog Jakob Engel-Schmidt – sikke en historie. Jeg så dig, da det gik galt, og det gjorde mig ondt. Nu har du med vilje, hårdt arbejde og flid arbejdet dig vej til en ministerpost. Stort tillykke, og jeg under sig det af hele mit hjerte.”

Selv siger Jakob Engel-Schmidt på sin første dag i Kulturministeriet, at han både har oplevet succes og nedture.”

”Der er udvikling og selvreflektion at tage til sig ved at læse, hvad andre har skrevet om at klare tilværelsen”, siger han og tilføjer:

”Kultur kan bruges også af unge. Både af dem, der har det godt, og måske kan kulturen især være til gavn for dem, der ikke har det så godt.”

Her kan han finde masser af inspiration i de mange kulturelle spor, som grænselandets både smukke og smertefulde historie har inspireret til.

Jakob Engell-Schmidt fortæller om sit eget kulturforbrug, at han snart skal i operaen til Carmen. Og han holder med Lyngby Boldklub i fodbold. Hvis han skal udvide til andre sportsgrene, kan han måske blive fan af Husum Cricket Club, som lige er rykket op i eliteserien, eller danskerklubben SG Flensburg-Handewitt, hvis det skal være Bundesligahåndbold.

Den nye kulturminister bliver i øvrigt en af de mest indflydelsesrige på posten, idet han har plads i regeringens koordinationsudvalg.