Tilbage til nyhedsliste

Ny tysk storfilm får blændende anmeldelser

3. november 2022

Bogklassikeren ’Intet Nyt Fra Vestfronten’ fra 1928 er for første gang blevet filmfortolket på tysk. Filmen, der nu kan ses på Netflix, får stor ros fra anmelderne.

I 'Intet Nyt Fra Vestfronten' spiller østrigske Felix Kammerer hovedrollen som soldaten Paul Bäumer.

I 'Intet Nyt Fra Vestfronten' spiller østrigske Felix Kammerer hovedrollen som soldaten Paul Bäumer.

Foto: REINER BAJO/NETFLIX

Første Verdenskrigs brutaliteter skildres på ny i storfilmen ’Intet Nyt fra Vestfronten’ (Im Westen Nichts Neues), der er den første tyske filmfortolkning af Erich Marie Remarques bogklassiker fra 1928 af samme navn. Filmen, der kan ses på streamingtjenesten Netflix, får megen ros fra danske anmeldere.

Berlingskes anmelder Thomas Brunstrøm kalder filmen for hjerteskærende og deprimerende, men enormt flot. Han kvitterer med fem ud af seks stjerner.

”Filmen bør høre hjemme på toptilisten over de bedste krigsfilm gennem tiderne sammen med ’Saving Private Ryan’, ’Full Metal Jacket’ og lignende”, skriver Berlingskes Thomas Brunstrøm, der i sin anmeldelse fremhæver, at filmen med sin flotte billed- og lydside havde fortjent en biografpremiere.

”Men: Selv på et almindeligt fjernsyn er det en fremragende film”, skriver han.

Også kulturmagasinet Soundvenue er begejstrede for filmen. Anmelder Alexander Grey sammenligner ligeledes filmen med ’Saving Private Ryan’ fra 1998 og mener, at ’Intet Nyt Fra Vestfronten’ er overmanden i den sammenligning.

”Filmen forsøger på intet tidspunkt at glamourisere krig. Der er hverken helte, skurke eller grandiose redningsaktioner, der er bare den grusomme, tragiske, ægte afbildning af krig i alle dets facetter”, skriver Soundvenues Alexander Grey og fortsætter:

”Dermed ikke sagt, at der ikke er nogle fantastiske kampscener, der med længder (og jeg undskylder på forhånd denne helligbrøde) overgår Omaha-scenen i ’Saving Private Ryan’. Lydbilledet alene – fra skuddene, der hvisler om ørerne på soldaterne, til det bombastiske, gåsehudsfremkaldende soundtrack, komponeret af Volker Bertelmann – vækker en følelse af dyb, næsten instinktiv frygt, som var det tonerne til selve Ragnarok, man hørte”, skriver Alexander Grey i sin anmeldelse og kvitterer med seks af seks stjerner.

Filmsiderne vielskerstreaming.dk og filmflix.dk tildeler også ’Intet Nyt Fra Vestfronten’ stjerner i den høje ende - hhv. fem og seks stjerner.

’Intet Nyt Fra Vestfronten’ har den 17-årige Paul Bäumer som hovedperson. Paul Bäumer vil gerne i krig for sit fædreland med sine venner og forfalsker en underskrift for at kunne lade sig indskrive. Den gode stemning i soldaterfællesskabet afløses dog hurtigt af krigens realiteter ved skyttegravene på Vestfronten, og Paul Bäumers livs- og gåpåmod bliver til desperation, afsavn og overlevelsesinstinkt.

’Intet Nyt Fra Vestfronten’ er instrueret af Edward Berger. Filmen er valgt som Tysklands kandidat til Oscar-uddelingen i kategorien ’Bedste Internationale Film’. Danmarks kandidat er filmen ’Holy Spider’ af Ali Abbasi, der blev valgt foran bl.a. den sønderjyske film ’Resten af livet’ af Frelle Petersen.

’Intet Nyt Fra Vestfronten’ blev oprindeligt udgivet som bog i 1928 af Erich Maria Remarque, der selv deltog i krigen som tysk soldat. Bogen er tidligere blevet fortolket på film – begge gange på engelsk i hhv. 1930 og 1979 af amerikanske produktionsselskaber.

Mange danskere fra Sønderjylland, som var tysk dengang, deltog i Første Verdenskrig. En af dem var Kresten Andresen, hvis breve fra fronten siden blev til en bog. Krestens breve er sat i musik af Lars Malm, som er kendt fra bandet Nordstrøm.  Albummet ‘Menneske igen’ udkommer den 17. marts 2023. Den 18. november præsenteres musikken i Riddersalen på Sønderborg Slot i et samarbejde mellem Grænseforeningen Sønderborg og Museum Sønderjylland.

Red.: Også Politiken har efterfølgende anmeldt 'Intet Nyt Fra Vestfronten'. Anmelder Joakim Grundahl giver filmen fem ud af seks hjerter.