Tilbage til nyhedsliste

Sønderjyde bliver minister

9. marts 2023

Regionsrådsformand Stephanie Lose fra Region Syddanmark træder til som økonomiminister på grund af Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens sygemelding.

Sønderjyden Stephanie Lose er ny fungerende økonomiminister.

Sønderjyden Stephanie Lose er ny fungerende økonomiminister.

Foto: Region Syddanmark

En sønderjyde er blevet minister. Venstres næstformand, Stephanie Lose, indtræder i regeringen som fungerende økonomiminister.

Det sker desværre på en trist baggrund, nemlig Venstres formand og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens sygemelding med stress. Så alle, inklusive Stephanie Lose, håber selvfølgelig, at hun snart kan vende tilbage til Region Syddanmark, hvor Venstres gruppe indstiller Bo Libergren fra Odense som fungerende regionsrådsformand i hendes fravær.

Stephanie Lose bor i Esbjerg, men er født i Løgumkloster, hvor hendes forældre stadig bor, og hun er student fra Tønder Gymnasium.

Dermed er der atter en sønderjyde på en ministerpost. Det har der ikke været, siden Jesper Petersen (S) trådte tilbage som uddannelses- og forskningsminister i forbindelse med den nye regeringsdannelse. Også den nuværende formand for Sydslesvigudvalget, Benny Engelbrecht (S), var en del af Mette Frederiksens hold i hendes første periode som statsminister. Han var transportminister indtil februar 2022.  

Stephanie Lose skriver på Facebook, at det er nødvendigt, at hun træder til, efter at Troels Lund Poulsen i en måned har stået i spidsen for både Forsvarsministeriet og Økonomiministeriet, samtidig med, at han løfter en kæmpe opgave med arbejdet i regeringsledelsen.

”Der er mange store og vigtige opgaver i ministerierne og regeringen, og det siger sig selv, at der er en grænse for, hvor lang tid én person kan løfte så stor en opgavemængde”, skriver hun.

Arbejdet i Region Syddanmark er vigtigt for hele grænseregionen. I 2021 underskrev Stephanie Lose (V) og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther (CDU) en fælleserklæring om fornyet samarbejde mellem Region Syddanmark og delstaten Slesvig-Holsten. En central del af erklæringen handler om at etablere en dansk-tysk udviklingsalliance.

Alliancen skal udgøre en blivende samarbejdsplatform, hvor fælles strategiske dagsordener af vigtighed for udviklingen på tværs af Region Syddanmark og Slesvig-Holsten kan drøftes og løftes. Målet med udviklingsalliancen er at udvikle den dansk-tyske grænseregion til en grøn og bæredygtig foregangsregion og en region, der står stærkt i den nationale og globale konkurrence om udviklingsmidler, talenter og kvalificeret arbejdskraft.

”Jeg er helt tryg ved, at Venstres gruppe sammen med resten af regionsrådet fortsætter arbejdet i Region Syddanmark, mens jeg er væk. Men jeg kommer til at savne dem og Syddanmark”, skriver Stephanie Lose på Facebook.

Selv om hun ikke er valgt til Folketinget, kommer hun til Christiansborg med en kolossal folkelig opbakning. Med 147.485 personlige stemmer fik Stephanie Lose næsten ti gange så mange som kandidaten, der fik næstflest stemmer i Region Syddanmark ved regionsrådsvalget i 2021. Det var Socialdemokratiets Mette With Hagensen, som fik 15.619 stemmer.

”Hvor længe Stephanie Lose nu skal virke som minister, ved vi ikke. Sikkert er det dog, at formanden vender tilbage. Nu skal han have den tid, der er nødvendig for at blive helt frisk igen, og så vender han tilbage som formand og forsvarsminister, så snart han er klar”, skriver Venstres partisekretær Christian Hüttemeier i et nyhedsbrev på Venstres hjemmeside.

Stephanie Lose er desuden 1. næstformand i Danske Regioner.