Tilbage til nyhedsliste

Sønderjysk musikforestilling er udvalgt til at spille i København

7. september 2023

Forestillingen ’OMVE’N HJEMVE’, der er baseret på den sønderjyske sangerinde Rikke Thomsens debutudgivelse, kan til næste år opleves på Det Kongelige Teaters Lille Scene i Skuespilhuset i København.

Musikforestillingen 'OMVEJ'N HJEMVE' havde premiere den 22. april 2023 på Teatret Møllen i Haderslev. Til februar 2024 kan forestillingen opleves på nationalscenen i København.

Musikforestillingen 'OMVEJ'N HJEMVE' havde premiere den 22. april 2023 på Teatret Møllen i Haderslev. Til februar 2024 kan forestillingen opleves på nationalscenen i København.

Foto: Zuhal Kocan

Til februar skal der snakkes sønderjysk på Det Kongelige Teater.

Den sønderjyske musikforestilling ’OMVE’N HJEMVE’ er nemlig blevet udvalgt til at være en del af KSelekt, der er et samarbejde mellem Statens Kunstfond og Det Kongelige Teater. Til februar 2024 kan forestillingen derfor opleves på Det Kongelige Teaters Lille Scene i Skuespilhuset i København.

”Det er rigtigt stort for os. Vi har kun eksisteret i snart fire år, så vi er glade for, at vi allerede nu kan få lov til at spille på Det Kongelige Teaters scener. Og så vidt vi ved, har der aldrig spillet en forestilling på sønderjysk før på Det Kongelige Teater”, siger, Linnea Fabricius, der sammen med Thea Kastberg er kunstnerisk leder i Æ Teater, der står bag ’OMVE’N HJEMVE’. Begge medvirker i forestillingen.

”Vi håber, at forestillingens tematikker om hjemve, tilhørshold og ungdomsliv vil ramme noget genkendeligt hos publikum, særligt nok de eksilsønderjyder og jyder generelt, der er flyttet til hovedstaden og selv har oplevet at skulle finde sig selv i en stor by og være mange kilometer hjemmefra”, tilføjer hun.

Forestillingen er baseret på den sønderjyske sangerinde Rikke Thomsens debutudgivelse af samme navn, der udkom i 2019. En udgivelse, som Rikke Thomsen vandt Modersmål-Prisen samme år for.

”Musikken er almengyldig, men med et ungt præg, hvor den sønderjyske dialekt får lov til at være moderne og inderlig. Der skabes en stolthed omkring dialekten, og det ønsker vi også at videreformidle”, siger Linnea Fabricius.

Udover Linnea Fabricius og Thea Kastberg medvirker også skuespiller Anne Blomsgård. I pressematerialet beskrives forestillingen således:

”Med udgangspunkt i Rikke Thomsens sangkatalog stiller de tre skuespillere skarpt på, hvordan dialekt og følelsen af at være anderledes gør, at mange unge forkaster den identitet, de ellers er formet af, når de flytter fra provins eller landsby til storby.”

Forestillingen havde premiere den 22. april på Teatret Møllen i Haderslev og kan den næste måneds tid opleves flere steder i Jylland, bl.a. Aalborg, Vejle og Sønderborg, samt Flensborg, inden turen går til København den 19.-25. februar 2024.

KSelekt blev lanceret i 2020 af Statens Kunstfond og Det Kongelige Teater for at give mere plads til kunstnere og kompagnier uden for de etablerede scener. Forestillingen ’OMVE’N HJEMVE’ er én af fem udvalgte forestillinger, der henover det næste halv år kan opleves på Lille Scene i København.

’OMVE’N HJEMVE’ er støttet af en række fonde, herunder A.P. Møller Fonden og Alving Fonden, som Grænseforeningen bestyrer.