Tilbage til nyhedsliste

At strikke kan være et grænseland

30. januar 2024

Grænseforeningen Ungdom (GFU) og Grænseforeningen Aarhus samarbejder med Hovedbiblioteket Dokk1 i Aarhus om et grænseoverskridende strikke-arrangement. 

Kasper Thomsen kaldes også for 'Den Vandrende Strikker'.

Kasper Thomsen kaldes også for 'Den Vandrende Strikker'.

Foto: Andreas Matthiesen

Det er ’in’ at give den gas med en strikkepind. Så kom med ud at strik. Det er i Dokk1 i Aarhus den 13. februar fra klokken 17.30 til 19.00.

Historieformidler og strikker Kasper Thomsen, kendt under navnet 'Den Vandrende Strikker', vil holde foredrag om strikningens historie og udfordre vores kønsforestillinger ved at tage udgangspunkt i strik som et grænseland mellem noget maskulint og feminint. 

Arrangementet afholdes i samarbejde med Hovedbiblioteket i Aarhus (Dokk1), Grænseforeningen Ungdom og Grænseforeningens lokalforening i Aarhus.

Strikning blandt både mænd og kvinder findes mange steder i Europa, og Kasper Thomsen vil give en masse spændende, sjove og måske overraskende fortællinger fra en tid, hvor ledige hænder var dovne hænder.

Strikkekultur har dybe rødder, der går på tværs af grænser og kulturer, både når det gælder teknik og stil. Kunne en druknet fisker faktisk genkendes ud fra mønsteret på sin trøje? Dette, og meget andet, vil Kasper komme ind på i foredraget.

Og nu det er Grænseforeningen, der skriver, så skal det med, at med strik finder man et meget tæt samarbejde mellem dansk og tysk. Foredraget vil også berøre perspektiver, der gør sig gældende i det dansk-tyske grænseland.

Det var det rigtig populært for tyskere at rejse til Jylland og opkøbe strikkede uldvare, og på samme måde vandrede mange danske kræmmere også til Tyskland for at sælge sokkerne – så strikvarer har udgjort tidligere tiders grænsehandel indtil midt i 1800-tallet.

Så satte de slesvigske krige punktum for den udveksling.

Man behøver ikke selv at være aktiv strikker for at deltage, men vi sørger for, at der er lys nok i salen, til at man kan sidde med sit strikketøj.

Det er gratis at deltage, men der skal bookes plads i forvejen. 

Klik på linket: https://pretix.eu/aakb/45209/ 

Og så kan man købe noget at drik’ til sin strik i cafeen.

Arrangementet er det første af sin slags i en serie. GFU afslører snart datoerne for lignende arrangementer i andre af landets større byer. Hold øje med hjemmesiden og nyhedsbrevet.