Tilbage til nyhedsliste

Sydslesvigsk rockstjerne fylder rundt

11. april 2023

Siden han forlod Flensborg efter studentereksamen på Duborg-Skolen, har han flere gange toppet de danske hitlister, spillet stadionkoncerter og indtaget Orange Scene på Roskilde Festival og alle andre festivalscener af betydning. Og trommeslager Sven Gaul og TV-2 er still going strong.

Sven Gaul bag trommerne under en TV-2-koncert i 2022.

Sven Gaul bag trommerne under en TV-2-koncert i 2022.

Foto: Thomas Rungstrøm/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Selvom det er forsanger Steffen Brandt, der har taget det meste af opmærksomheden gennem årene, så ville bandet TV-2 ikke have været det samme, hvis ikke trommeslager Sven Gaul havde ramt new wave-bølgens rytmer præcist.

Han fylder 70 år i dag, den 11. april, musikeren som efter studentereksamen på Duborg-Skolen – det danske mindretals skole og gymnasium - rejste fra Flensborg til Aarhus for at læse tysk på universitetet. Han ankom i tide til at bidrage til, at Aarhus blev den tids musikby nummer et, da han sammen med Steffen Brandt, Georg Olesen og Hans Erik Lerchenfeld dannede bandet Taurus.

Sven Gauls musikalske baggrund var, at han som 10-årig begyndte at spille trommer, da han blev FDF-spejder i Flensborg. Som 14-årig var han med i et band, som hed Tighten Up.

Først efter stilskiftet til new wave brød bandet igennem som TV-2 og blev en del af Aarhus-bølgen sammen med Gnags, Kliché, Jacob Haugaards Sofamania, Lis Sørensens og Anne Linnets Shit og Chanel, Flemming Bamse Jørgensen, Thomas Helmig med flere.

Ifølge Politiken var det Sven Gaul, som fandt på navnet TV-2 – det skulle for ’Taurus Version 2’, på et tidspunkt, hvor Danmarks Radio havde monopol på at lave fjernsyn i kongeriget og ingen endnu vidste, hvad den anden tv-station ville komme til at hedde.

Begrænset kontakt til mindretallet

I et interview med Dagbladet Ringkøbing i 2010 fortalte han, at kontakten til det danske mindretal efterhånden var blevet begrænset, men han havde to søstre i Hamburg, lejligheder i Berlin og Aarhus, og sit daglige domicil i København.

Førhen var Sven Gaul formand for samrådet – Dansk Rock Samråd – fra 1991 til 1993, og det er ham, der af Politikens mangeårige musikredaktør Erik Jensen beskrives som både kapelmesteren og kassemesteren i bandet.

Det er sjældent, Sven Gaul optræder i medierne. Men i en artikel fra Dagbladenes Bureau fra 2010 fortæller han om som sydslesviger at blive mødt med uvidenhed og fordomme i Danmark. Som så mange andre unge sydslesvigere stod han ved en korsvej og skulle vælge mellem det danske og tyske uddannelsessystem. Han fortæller om at komme til Aarhus for at studere:

”Det er mærkværdigt, når man kommer fra en opvækst i et mini-samfund og skolevæsen med stor fokus på alt dansk. Alle mine søskende fik ligefrem nok af al den danskhed og valgte i stedet tyske universiteter. Disse oprør og den store indsats for at fastholde dansk identitet betyder ikke desto mindre intet, når man befinder sig i Danmark. Det er ret bizart. Folk aner intet som helst om mindretallene”, sagde Sven Gaul dengang.

Men han var da med til at lære danskerne at synge med på nogle nye sange. Med debutalbummet ’Fantastiske Toyota’ fra 1981 hittede Sven Gaul og TV-2 både med titelsangen og med ’Popmusikerens vise’ – en new wave-opdatering af ’Admiralens Vise’ fra operetten ’HMS Pinafore’.

Siden har orkestret leveret sange som ’Bag Duggede Ruder’, ’Hele Verden Fra Forstanden’, ’Rigtige Mænd’, ’Tidens Kvinder’, ’Nærmest Lykkelig’, ’Kærligheden Overvinder Alt’, ’Kys Bruden’, ’Fald  Min Engel’ og ’De Første Kærester På Månen’ – for nu at nævne nogle stykker.

”For Sven Gaul var det en åbenbart inspirerende udfordring at sætte tempoet op og gå ind i de knappe staccato-rytmer, som prægede den nye elektroniske musik fra Tyskland og den britiske new wave, TV-2 red ind på ryggen af”, skriver Erik Jensen i Politiken om Sven Gaul.

Siden er det gået slag i slag bag trommesættet med 19 studiealbum samt liveplader og opsamlinger med TV-2 gennem de sidste 40 år. Det seneste album ’Tæt trafik i Herning’ udkom for fem år siden.

Udover formandskabet i ROSA, Dansk Rocksamråd, var Sven Gaul også medlem af Statens Musikråd i 1990’erne, og i en periode fra 2002 har han været medlem af Københavns Musikudvalg. I 1989 skiftede han for en stund fra bandet TV-2 tv-stationen TV2, hvor han var vært på musikprogrammet ’Lul lul rocken går’.