Tilbage til nyhedsliste

Mod, håb og musik på tværs af grænsen

28. april 2023

Den 19. udgave af folkBALTICA-festivalen i det nordlige Slesvig-Holsten og i Sønderjylland spiller fra den 6.-14. maj 2023. Også mindretallene er med.

Justine Boesen er årets huskunstner til den grænseoverskridende festival folkBALTICA.

Justine Boesen er årets huskunstner til den grænseoverskridende festival folkBALTICA.

Foto: Still Words

Med titlen ’Mod & Håb - Mut & Hoffnung’ præsenterer folkBALTICA den 19. udgave af festivalen, som spiller fra den 6.-14. maj 2023 med et omfattende program på begge sider af den dansk-tyske grænse.

”Mod & Håb er to begreber, der ikke kunne være vigtigere i den tid, vi lever i lige nu. At have mod betyder at vove noget uden at vide, hvad der kommer ud af det. At springe uden at vide, hvor vi lander – og ikke miste håbet om, at vi rejser os igen, når vi har gjort det”, begrunder festivalen titlen på årets festival.

Åbningskoncerten er med folkBALTICA-Ensemblet i Alsion i Sønderborg. Ensemblet fejrer i år 10-årsjubilæum, og til koncerten får ensemblet selskab af Sønderjysk Pigekor og en række gæster.

folkBALTICA Ensemblet, som har 45 medlemmer og i øvrigt senere i år kan opleves på Tønder Festival, er et ungdomsensemble for musikalske talenter fra begge sider af den dansk-tyske grænse i alderen 15-25 år. Ensemblet er dannet på initiativ af festivalens kunstneriske leder, Harald Haugaard. Formålet med ensemblet er at bidrage til talentudviklingen i Syddanmark og Slesvig-Holsten, at videreføre egnens traditionelle musik og at bidrage til det interkulturelle ungdomsarbejde i regionen.

Det danske mindretal i Sydslesvig og det tyske mindretal i Sønderjylland er også en del af festivalen. Sydslesvigsk Forening (SSF) er bl.a. medarrangør til to koncerter med det danske folk-orkester Habadekuk, mens Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) bl.a. er med til at arrangere en dobbeltkoncert med tyske Synje Norland og danske Frederik Vedersø, der er kendt fra de danske bands The Eclectic Moniker og The White Album. Derudover skal det sydslesvigske band ’yourdaugther’ med søstrene Jule og Lotta Sösemann i front agere opvarmningsband til en koncert med tyske Sarah Lesch den 12. maj i skibsværftet Robbe & Berking i Flensborg.

Årets huskunstner er sangerinden og akkordeonspilleren Justine Boesen, som i mange år lagde både stemme og ansigt til folkBALTICA-Ensemblet, og nu står hun over for sit eget kunstneriske gennembrud. I løbet af festivalen vil Justine Boesen optræde til hele ni koncerter, bl.a. sammen med de to tidligere medlemmer af ensemblet, Mathæus Bech og Sebastian Bloch.

folkBALTICA begiver sig desuden ud på et musikalsk strejftog igennem Østersølandene med den svenske folk-appella-kvartet Kongero, den finske duo Pokela & Järvelä og musikerne fra Summers & Silvola, en skotsk-finsk duo, der har hjemme i Norge. Herudover bliver Duo Ruut fra Estland også et højdepunkt.

I løbet af festivalen kan de besøgende opleve i alt 27 koncerter på 23 forskellige spillesteder i Slesvig-Holsten og Sønderjylland.

Se hele programmet her.