Tilbage til nyhedsliste

Tysk genforening satte skub i det dansk-tyske forhold

4. oktober 2021

Tysklands ambassadør i Danmark, Hector Pascal, holdt tale online i anledning af fejringen af Genforeningsdagen, Tag der Deutschen Einheit, den 3. oktober.

I anledning af årsdagen for den tyske genforening har den tyske ambassade i Danmark lagt en video med ambassadør Hector Pascal op på Facebook.

I anledning af årsdagen for den tyske genforening har den tyske ambassade i Danmark lagt en video med ambassadør Hector Pascal op på Facebook.

Foto: Fra videoen

Det dansk-tyske forhold blev fremhævet, da Tysklands ambassadør i Danmark, Hector Pascal, holdt tale i en video på Facebook den 3. oktober i anledning af Genforeningen af Øst- og Vesttyskland for 31 år siden, den 3. oktober 1990. Genforeningsdagen kaldes på tysk Tag der deutschen Einheitog er også Tysklands nationaldag.

”Jeg er meget glad for, at det dansk-tyske forhold har udviklet sig så positivt i årene siden genforeningen. De økonomiske forbindelser er tætte. Den kulturelle udveksling er mangfoldig. De politiske relationer er intense og tillidsfulde. Et blik på det sidste år viser mange højdepunkter. I 2020 kunne vi på trods af coronapandemien fejre det dansk-tyske kulturelle venskabsår, og i begyndelsen af 2021 indgik vi en venskabserklæring. Besøget af forbundspræsident Steinmeier i forsommeren, var endnu et højdepunkt i det dansk-tyske forhold”, siger Hector Pascal i videoen på Facebook.

Den tyske genforeningsdag blev også fejret af det tyske mindretal i Haus Nordschleswig i Aabennraa.

Ifølge Hector Pascal kan den positive udvikling i det dansk-tyske forhold ikke ses adskilt fra den europæiske forening i EU, som har udviklet Europa positivt. Og spørgsmålet om den videre europæiske integration, er for ham at se en af de vigtigste udfordringer for fremtiden.

Angela Merkel: ”Vi skal arbejde for demokratiet”

Fremtidens udfordringer var også en del af Angela Merkels tale den 3. oktober, som hun holdt i Halle i den østtyske delstat Sachsen-Anhalt. Her understregede hun bl.a., hvor vigtigt det er at bevare demokratiet, hvilket man særligt bliver mindet om, når man tænker på diktaturet i det tidligere DDR.

”Demokratiet er der ikke bare, derimod må vi hele tiden sammen arbejde for demokratiet, og det hver dag”, sagde Angela Merkel i sin tale og understregede, at hun ser demokratiet som værende under pres, eksempelvis når mennesker angribes på baggrund af deres herkomst, udseende eller tro, eller når offentligheden i stigende grad udsættes for demagogi og løgne.