Tilbage til nyhedsliste

Tysk nedlukning rammer jul og nytår i Sydslesvig

14. december 2020

Når store dele af det tyske samfund fra på onsdag lukker ned for at bremse coronasmitten, betyder det for Slesvig-Holsten, at alle ikkelivsnødvendige forretninger, skoler og børnehaver lukker, strenge forsamlingsforbud hen over julen og et nytår uden fyrværkeri. Det meddelte ministerpræsident Daniel Günther (CDU) søndag. Mindretalspartiet SSW bakker op om nedlukningen.

Pga. coronapandemien bliver der ingen juleshopping i Flensborgs gågade i år.

Der bliver ingen juleshopping i Flensborgs gågade i år. Både tallene for coronasmitte og coronarelaterede dødsfald stiger støt i Tyskland. Derfor lukker store dele af det tyske samfund ned fra onsdag den 16. december.

Foto: Wikimedia Commons

Søndag bebudede ministerpræsident Daniel Günther (CDU), at Slesvig-Holsten og dermed også Sydslesvig står over for en omfattende nedlukning fra onsdag den 16. december til og med søndag den 10. januar. Hos det danske og det frisiske mindretals parti Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) er man glad for beslutningen om en hård nedlukning.

”Hvis vi ikke sætter ind med hårde tiltag nu, så risikerer vi at miste kontrollen over pandemien. Det gælder også for Slesvig-Holsten, hvor smittetilfældene indtil videre har været forholdsvis lave, men for tiden stiger kraftigere end i de fleste andre forbundslande”, siger Lars Harms, der er SSWs gruppeformand i den slesvig-holstenske landdag i en pressemeddelelse.

Nedlukningen betyder bl.a. at alle ikke livsnødvendige forretninger, skoler og børnehaver lukker. Der gælder et forsamlingsloft på fem personer fra maksimalt to husstande, hvor børn under 14 år dog ikke tælles med, og der vil være en undtagelse fra 24.-26. december, hvor man må være sammen med fire tætte familiemedlemmer fra forskellige husstande. Forsamlingsforbuddet gælder dog nytårsaften, og der bliver indført et generelt forbud mod at sælge fyrværkeri. Det meddelte Daniel Günther søndag.

”Min indtrængende bøn til alle borgere lyder: Udnyt alle muligheder for at undgå kontakt. Hver dag, hvor man bliver hjemme, er en god dag for at få styr på infektionerne”, sagde Daniel Günther ifølge en pressemeddelelse.

Ligesom Slesvig-Holsten lukker også store dele af samfundet i resten af Tyskland ned fra på onsdag. Baggrund for nedlukningen er, at Tyskland ifølge den tyske forbundsregering pt. har over 330.000 konstaterede coronasmittede borgere, næsten 22.000 coronarelaterede dødsfald og 14-29.000 dagligt nye smittede i løbet af de seneste syv dage.

De høje smittetal fik forbundskansler Angela Merkel (CDU) og ministerpræsidenterne for de 16 tyske delstater til søndag at aftale rammerne for nedlukningen, der kan ses på forbundskanslerens hjemmeside. Da delstaterne i Tyskland på flere politikområder har betydelig autonomi, kan den konkrete nedlukning tage sig forskelligt ud i de 16 delstater.